Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. November 03. 07:18, hétfő | Életmód
Forrás: Adrienn

Felesleges a reggeli kávé

Felesleges a reggeli kávé

Új felfedezés! A kora reggeli kávézás felesleges. A szakemberek szerint ébredés után az emberi szervezetben néhány órán át jelen van a mellékvese által termelt hormon, a kortizol, ami ébren tart.

Új felfedezés! A kora reggeli kávézás felesleges. A szakemberek szerint ébredés után az emberi szervezetben néhány órán át jelen van a mellékvese által termelt hormon, a kortizol, ami ébren tart.

Így pedig a kávéban lévő koffein semmilyen haszonnal nem jár, hiszen éberebbek nem leszünk tőle, mert a szervezetünk már gondoskodott rólunk. A kortizol számos létfontosságú feladatot lát el stresszhelyzetben: a szervezet ilyenkor szabályozza a vérnyomást, a szív- és érrendszer működését, az inzulint, a glükózt, az anyagcserét, továbbá reagál a gyulladásokra.

Ha kortizolra koffeint viszünk be, az ráadásul toleranciát alakít ki, így a jövőben ugyanakkora mennyiségű koffein már nem hat ugyanúgy. A szervezet közben hozzászokik a túlzottan éber állapothoz, ezért az addig napi két kávé helyett már négyre lesz szüksége. A kortizol ébredés után 4 és 10 órával újratermelődik.

Ezért javasolt, hogy ébredés után legalább másfél órát várjunk a kávéval, míg a másodikat pedig kora délután fogyasszuk el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.