Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Április 13. 09:06, csütörtök | Helyi
Forrás: Pásztortűz Egyesület

Félegyházi pásztortórák

Félegyházi pásztortórák

„Halas, hatalmas!” – szól a közismert szlogen. Állítólag egy kiskunfélegyházi paptól származik ez a mondat. A Felső- és az Alsó Kiskunság két meghatározó városának történelme sokszor forrt egybe.

Rivalizálás és közös sors köti őket össze. A Kiskun Múzeum úgy gondolta, hogy érdemes megismerni, megismertetni egy igen aktív civil szervezetet Kiskunhalasról.

A Pásztortűz Egyesület bemutatkozása igen jól sikerült a kellemes hangulatú múzeumban. Április második hétvégéjén, a Holló-teremben Mészáros Márta múzeumigazgató köszöntötte a szép számú közönséget. Végső István elnök, történész mutatta be, hogy mennyi mindent szervezett a civil csapat 2008 és 2017 között. Közel 350 előadás, kiállítás, program megszervezése, 100 hadisír rendbehozása, 12 régi képeslap-másolat kiadása, 13 emléktábla, három könyv létrejötte és egy kopjafa avatása, röviden számokban az eddigi tevékenységük mérlege. Ezt követően Sáli Levente homokanimációja nyűgözte le a közönséget, ahol halasi tájak és épületek elevenedtek meg, a fény, árnyék és a homok által. Végül Kunsági Bogár Bálint hagyományőrző tartott előadást a betyár-pásztoréletről, külön kiemelve Rózsa Sándor élettragédiáját. Az előadások közti szüneteket Monda Margit versei színesítették.

Az árnyas udvaron birkapörköltből, halasi savanyú májból, valamint a Szőke Pincészet boraiból és halasi pálinkákból kezdődött kóstoló. Bócsai hagyományőrzők rotyogtatták a pörköltet, miközben Kunsági Bogár Bálint ostorbemutatót tartott, Vladár Károly pedig alföldi dudanótákat adott elő. Vajgel Pál halasi épületekről és tájakról készült festményeiből volt szabadtéri kiállítás, illetve a tanya-makettet lehetett megtekinteni. A programhoz csatlakozott a Halasi Csipke is, bemutatóval és vásárlási lehetőséggel lehetett megtekinteni a csodás hungarikumot.

A programok idején tárlatvezetés és betyárpróba is volt. A kiskunfélegyházi alulhajtós szélmalom mellett a betyár börtönmúzeumot is megnézhették az érdeklődők. Gál Mihály grafikus pedig képeket készített az udvaron.

Pásztortűz Egyesület

Fotók: Pásztor Gergely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.