Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2016. Február 08. 18:06, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Félegyházi gazda lett -Az év Agrárembere-

Félegyházi gazda lett -Az év Agrárembere-

Czakó Szabolcs János február 6-án (szombaton) vehette át kemény munkájának gyümölcsét az „Év Agrárembere 2015” díjat „Fiatal gazda kategóriában”.

Az Agrárrendezvények Kft. szervezésében a herceghalmi Abacus Hotelben egy nagyszabású gálaesten a zsűri hosszas és megfontolt döntése után adták át a tíz kategória győztesének járó kitüntető címet.

Az alkotót az alkotása dicséri – mondja egy latin idézet. Az embert viszont az teszi emberré, hogy vágyik mások elismerésére és dicséretére. Nem elég tehát létrehozni valami újat, valami olyan egyedülállót alkotni, melyre méltán irigykedhetve tekinthetnek embertársaink, hanem ezt nyilvánosságra hozva, közkinccsé téve az elért eredményeket követendő példaként kell felállítani a nagyközönség előtt.

Az Év Agrárembere díj épp ezt a célt szolgálja. 2014-ben tettek kísérletet először arra, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket díjazzanak, akik tartóoszlopai gazdaságunknak és társadalmunknak. A sikeres kezdetek pedig folytatódtak 2015-ben is. Az agrotrend.hu portál Az Év Agrárembere kitüntető díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért. A díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, és teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Az Év Agrárembere megtisztelő címre 10 különböző kategóriában lehetett jelöltséget szerezni (növénytermesztés, növényvédelem, fenntartható gazdálkodás, kertészet, állattenyésztés, agrárgépészet, fiatal gazda, feldolgozó-élelmiszeripar, erdészet-vadászat, agrárkutatás). A jelöltté válás folyamata egyszerű, hiszen vagy egy ismerős vagy akár saját maga a jelölt is jelölheti magát az online felületen, egy rövid indoklás, szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével.

A két lépcsős elbírálást és szavazásokat követően így lett Czakó Szabolcs János agrármérnök „Fiatal gazda kategóriában” Az Év Agrárembere. Az ifjú gazda legfőbb célja, hogy az eddigi utat folytatva komplett gazdaságot építsen fel, ami annyit tesz, hogy a növénytermesztési és állattenyésztési ágazatokat egymásra építve fejlessze.

A gépi munkákban az önállóságra törekszik és a minél magasabb szintű termelés elérésére, valamint a takarmányszükséglet megteremtésére az állatok számára. A gazdasági szempontokon túl a mezőgazdaság az a gazdasági szegmens, ami a legtöbb szállal kapcsolódik a társadalomhoz (pl.: közegészségügyi, környezetvédelmi vonatkozások, kulturális és társadalmi szerepvállalás). A közegészségügy szempontjából fontosnak tartja, hogy honfitársai asztalára minél egészségesebb és tartalmasabb élelmiszer kerüljön, épp ezért a lehetőségekhez képest minimalizálni kell a műtrágyák és a vegyszerek használatát.

„Mindezek mellett a legfontosabb a társadalmi és kulturális szempontokat tekintve, megőrizzük a tanyavilág és a vidék kultúráját, mert ez nemzetünk fennmaradásának egyik záloga. Szomorúan tapasztalom azt, hogy az utóbbi évtizedekben a tanyavilág sorvadásnak indult. Egyre jobban elnéptelenedik, a létfeltételek egyre inkább romlanak vidéken” –így fogalmazott a vele készült kisfilmben.

Mondhatjuk úgy, hogy Czakó Szabolcs János az Év Agrárembere díj elnyerésével példaként áll az ifjú gazdák előtt, bizonyítván azt, hogy a kemény munka igenis meghozza gyümölcsét és az álmokat soha nem szabad veszendőbe hagyni.

Kívánjuk mi is, hogy egyre több ifjú gazdának legyen olyan nagy hite, mint amilyen hittel Czakó Szabolcs János megvalósította álmait, és teszi ezt a jövőben is, amikor bizakodva tekint minden elkövetkező napra.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 09:56, csütörtök | Helyi

Remekeltek a Mezgések a Hagyományos sütemények versenyén

Hosszas kiesés után idén ismételten megrendezésre került a Cukrász Hagyományőrző Verseny.

2021. December 02. 09:53, csütörtök | Helyi

Informatika versenyen jártak a Batthyány Iskolások

November 23-án informatikai versenyre hívta az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóit a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium.

2021. December 01. 22:18, szerda | Helyi

Festménykiállítás a sportcsarnokban

A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. Kulturális Programirodája és a Holló László Képzőművészeti Kör együttműködve MEGHÍV minden sportot és művészetet kedvelő félegyházi lakost „sportos” festménykiállítására.

2021. December 01. 17:20, szerda | Helyi

Novemberben is sikeresen szerepeltek a Koppányok