Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 28. 12:02, vasárnap | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Félegyházi diákok a Youth For Europe-on

Félegyházi diákok a Youth For Europe-on

Kiskunfélegyháza és Feltre nagyon hosszú és mély testvérvárosi kapcsolatot ápol már évek óta.

Kiskunfélegyháza és Feltre nagyon hosszú és mély testvérvárosi kapcsolatot ápol már évek óta. A Youth For Europe programsorozat egy nemzetközi program, mely Európa valamennyi országából (Spanyolországból, Németországból, Lengyelországból, Franciaországból, Angliából, Olaszországból, Szerbiából és Magyarországról) gyűjti össze a testvérvárosokból a helyi fiatalokat évente 1-2 hét erejéig, hogy megismerhessék egymás kultúráját, országát és életre szóló barátságokat kössenek.

Kiskunfélegyházáról négy fiatal vett részt a rendezvényen: Keserű Fanni, Nagy Liliána, Szabó Petra és Gembicki Bálint. Utazásukat Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Testvérvárosi Egyesület támogatta. A fiatalok autóbusszal utaztak. Velencéből Ivan Perotto, a program szervezője vitte Feltre-be a csoportot. Az érkezést követően Paolo Perenzin, Feltre polgármestere köszöntötte a fiatalokat, majd sor került a prezentációkra az I. világháborúhoz kapcsolódó témákban. A prezentációkat követően városnézés és csapatépítés következett egész éjszaka.
Másnap a reggelit követően csoportokban, workshopokon szintén a világháború került középpontba. A résztvevők arról beszélgettek, hogy melyik ország hogyan élte meg az eseményt. A workshopot követően egy igazi olasz antik vásáron nézelődhettek, vásárolhattak a fiatalok. A vásárt követően a magyar csoport a többi delegáció tagjaival megismertette a magyar kártyajátékokat.
Következő napon a Monte Grappára kirándultak a csoportok. A hegyen egy sziklakórházat, múzeumot korabeli eszközökkel, menedékhelyeket és egy óriási síremléket látogattak meg, ahol háborús elesettek urnái és emlékhelyei találhatóak. Ezután a fiatalok elindultak a hegyen túrázni. Azt az útvonalat járták végig, amit akkoriban a katonák is. Rengeteg óriási szikla, meredek szakadékok és nagyon nehéz útvonal következett.
Másnap egész napos szabadidő következett, melyet mindenki saját kedve szerint tölthetett el. Estére a helyi zászlódobáló csapattal szerveztek találkozót, akik türelemmel tanítottak mindenkit, és lehetőségük nyílt a résztvevőknek kipróbálni a zászlóforgatást.
A szabadnapot követően a fiatalok a St. Vittorio kolostorhoz látogattak el, ami Feltre egyik jelképe, hiszen nem csak az épület gyönyörű, amely egy magasabb domb tetején található, hanem a kilátás egész Feltrére lélegzetelállító. A kolostorban egy helyi lelkipásztor vezette körbe a fiatalokat, aki nagyon nagy szenvedéllyel és tudással mesélt az itt történtekről.
Másnap a mindenki által várt kirándulás következett Velencébe. Az utazás vonattal történt. Egész napos szabadidő következett a városban. Keskeny utcák, szebbnél szebb kézműves, színes és tollas maszkok százai. Nem mellesleg művészettörténeti szempontból sem utolsó a város. A gyönyörű Dózse-palotát, a tradicionális harangtornyot, azaz Campanile-t és a lenyűgöző bizánci stílusú Bazilikát, a Szent Márk teret, ami minden képeslapon és dokumentumfilmben szerepel, élőben is láthatták a fiatalok. Vaporettoval, helyi tömegközlekedéssel, „vizibusszal” is utaztak. Onnan látták a Rialto-t és a környező épületeket, szállókat és megannyi gondolát. Kívántak a Sóhajok hídjánál és egy igazi velencei étteremben ebédeltek.
Következő nap egy levezető strandolás következett Feltre határában a Cezana Beach-en, ami egy folyó volt. Nagyon szép panoráma mellett, kristálytiszta víz és vízesés. Azonban a víz meglehetősen hideg volt, így csak a nagyon bátrak merészkedtek bele a vízbe. Majd a strandon este egy koncerten vettek részt. Az utolsó napon Pedavenaba, a szomszéd településre utaztak, ahol a világhírű Pedavenai Birreria-t, azaz sörgyárat nézték meg. Üzemlátogatás keretein belül egy szakértő hölgy kalauzolta a csapatot és mutatta végig a folyamatot egészen a búzaszemtől a bepalackozott sörig. Este a Birreria nagyon elegáns éttermében tartották a vacsorát.
A szervezett programok mellett a fiatalok különböző országokból érkező fiatalokkal ismerkedhettek meg, nagyon sok finom olasz ételt kóstoltak mind a szálláson, mind különböző pizzériákban, trattoriákban. Egy este kifejezetten a helyi különlegességekről szólt. Egy rendezvény keretein belül Feltre központjában megkóstolhattunk különböző helyben sütött tenger gyümölcse ételeket is. Nagyon pozitív volt még az olasz vendéglátók hozzáállása, és segítőkészsége. Nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a fiatalok jól érezzék magukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.