Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Június 28. 14:14, hétfő | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu, MTI

Felavatták a felújított pálosszentkúti kegyhelyet

Felavatták a felújított pálosszentkúti kegyhelyet

2021. június 26-án került sor a kegyhelyen a „Pálosszentkúti beruházás” átadási ünnepségére.

A beruházás részeként átadásra került a felújított zarándokház és a hozzá tartozó gazdasági épületek. A kegyhely mellett került megépítésre állami támogatásból az ásványvíz-palackozó üzem. Az átadó ünnepségen magas rangú állami vezetők is tiszteletüket tették:


Kövér László az Országgyűlés Elnöke, aki beszédében elmondta: - a pálosok életerejének titka a hit valóságteremtő erejében gyökerezik – mondta a pálosszentkúti felújított kolostorépület és kegyhely, a kibővített zarándokház, a petőfiszállási felújított kápolna és a megépült ásványvíz-palackozó üzem átadásán.

Lezsák Sándor az Országgyűlés Alelnöke kiemelte: évtizedek óta tudja, hogy a pálos rend története összefonódott Magyarország történelmével.
Fülöp Attila - Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédében elmondta: úgy gondolja, hogy a fehérbarátoknak, a pálos rendnek, az atyáknak a magyar szívekben van egy különleges helye. Népi életben van egy olyan külön polc, ami őrzi és vigyázza a Pálos Rendet, és azért vigyázza ezt a rendet, mert ez a rend különlegességgel bír a magyar lélek szempontjából.
A Magyar Pálos Rend képviseletében jelen volt Puskás Antal tartományfőnök is, aki elmondta: a Boldog Özséb-emlékév keretében a magyar kormány a rend törekvéseit segítve 477 millió forinttal támogatta a szentkúti kegyhely és a petőfiszállási kápolna felújítását, míg az ásványvíz-palackozó üzem megépítésére 448 millió forintot biztosított.

Szász János Petőfiszállás polgármestere elmondta, hogy egy-egy átadó ünnepség mindig nagy öröm egy polgármester életében, hiszen bárhogy is történjen egy településen, az községünk fejlődését, szépülését fejezi ki.
A Petőfiszálláson élők számára nagyon fontos a kegyhely, mert büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az egyetlen Magyar alapítású szerzetes rend tagjai teljesítenek nálunk szolgálatot.

Szász János Petőfiszállás Község Önkormányzata és Képviselő-testülete nevében mondott köszönetet, hisz a kegyhely fejlődése nagyban hozzájárul a község ismertté tételéhez.
A megyék is környékbeli települések hivatalainak vezetői is elfogadták a meghívást a rendezvényre.
Az állami és egyházi vezetők ünnepi köszöntőjükben kitértek a katolikus értékrend fontosságára, a kölcsönös támogatás hangsúlyozására. Méltatták az egyetlen magyar alapítású rend, a Pálos Rend szerepét a magyar történelemben és a jelenben vállalt feladatvégzéseikről is elismeréssel szóltak.
A szónokok hangsúlyozták az állam és az egyház jó és kölcsönös együttműködésének fontosságát, hasznosságát.
A hálaadó szentmise és a köszöntők elhangzása után került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, az épületek megáldására.

Az ünnepélyes átadó zárásaként Petőfiszállás Község Önkormányzata ebédre invitálta a vendégeket.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)