Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Május 06. 12:00, szerda | Életmód
Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Feketekömény - Az allergiások és asztmások mentőöve

Feketekömény - Az allergiások és asztmások mentőöve

A feketekömény a Földközi-tenger mellékén honos, a boglárkafélék családjának egyik meleg kedvelő nemzetségébe tartozik. Eredeti őshazája valahol Nyugat-Ázsiában van.

A feketekömény a Földközi-tenger mellékén honos, a boglárkafélék családjának egyik meleg kedvelő nemzetségébe tartozik. Eredeti őshazája valahol Nyugat-Ázsiában van. Magját és a belőle sajtolt olajat gyógyhatású szerként tisztelik szerte a világban. Különösen allergiások figyelmébe ajánljuk!

Katicavirág, parasztbors, kumin, csernuska, azaz a feketekömény

A feketeköménynek elsősorban éles, fekete magját használják fel gyógyászati célokra. Hatóanyagai a következők: egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (31,8 % magjában), keserűanyagok: saponin melanthin, nigellin, illékonyanyag: nigellon sernohiprepidon (magjában 0,5-1,5 %), kétféle alkoloid, damascenin, arginin, nagyon magas E-vitamin tartalom, thymokinon, karotin, prostaglandin (a telítetlen zsírsavakból képződik a szervezetben).

ÉLETTANI ÉS GYÓGYHATÁSAI

Légúti rendszer betegségei:

A feketekömény enyhíti az asztmás rohamok számát és lefolyását. Hosszan tartó kúrával (fél egy év) akár a minimálisra lehet csökkenteni e kellemetlen betegség tüneteit. Azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek csak reggeli asztmás köhögésük van, mivel ezt a feketekömény használatával szinte meg lehet szüntetni.

A feketekömény nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén. A növény magjának olaja szájon keresztül alkalmazva minimalizálja a dohányzás okozta reggeli köhögéseket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás és tüdőgyulladás esetén is kiegészítő kezelésként. A feketekömény magjának erős vírus és baktériumölő hatása van. Ez a növény lehet az asztmások és allergiások Mekkája. Érdemes kipróbálni.

Emésztőrendszer betegségei:

A feketekömény orálisan alkalmazva étvágygerjesztő hatású, serkenti az emésztési folyamatokat, valamint a kiválasztó szervek működését. Kiváló puffadás gátló és egyben szélhajtó hatású is. A belekben feloldja a letapadt nyálkákat és kiüríti azokat a szervezetből. Gyomor- és bélhurut esetén is alkalmazható, viszonylag rövid idő alatt enyhülést tapasztalhatunk. Mivel a feketeköménynek vírus és baktériumölő hatása van, így sikerrel lehet alkalmazni az elgombásodott bélrendszer megtisztítására (még a Candida albicans esetén is).

Bőrbetegségek:

Bőrbetegségek kezelésére a feketekömény magjának olaját mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni. Külsőleg pikkelysömör, atópiás ekcéma, neurodermatitis, pattanások és aknék kezelésére alkalmazzuk vékonyan felkenve az adott bőrfelületre.

ALKALMAZÁSA

A hidegen sajtolt magolajat mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazhatjuk. Belsőleg 1-2 mokkáskanálnyi (2-4 ml) a napi adag, szájon keresztül alkalmazhatjuk. Külsőleg az olajat fülpiszkáló pálcikára csepegtetjük és az adott bőrfelületre felkenjük.

A tea elkészítésének módja: 2-3 púpozott kávéskanálnyi magot megőrlünk, fél liter vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig állni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az alkalmazható dózis.

A feketekömény magjából készült alkoholos-vizes kivonatot (tinktúra) szájon keresztül alkalmazzuk, érdemes 1 dl vízbe csepegtetni. Napi adagja: 2 x 20 csepp gyermekeknek, 3 x4 x20 csepp felnőtteknek.

Inhalálás: Egy maréknyi őrölt magot 1 l forró vízzel felöntünk, letakarjuk és állni hagyjuk 5-10 percet. Utána fejünkre törölközőt rakunk, eltávolítjuk a fedőt és napjában többször 10-10 percet inhalálunk.

Külsőleg ecsetelésként különböző bőrbetegségekre alkalmazhatjuk vékonyan felhordva lehetőleg steril anyaggal (géz, fülpiszkáló pálcika, kozmetikai korong stb.)

Élelmiszerként magját adhatjuk különböző ételekhez, mint például sütemények, káposztás ételek, egyes levesek, aromás anyagai miatt süteményekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.