Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 12. 17:50, vasárnap | Helyi
Forrás: - Gulyás -

Falfestmény a szakmaköziben

Falfestmény a szakmaköziben

A Madarak és fák napján, május 10-én nézhették meg először a látogatók teljes egészében azt a falfestményt, amelyet Rátkai Zsuzsa képzőművész készített

A Madarak és fák napján, május 10-én nézhették meg először a látogatók teljes egészében azt a falfestményt, amelyet Rátkai Zsuzsa képzőművész készített. Ezentúl a Szakmaközi Művelődési Házba belépőket nem egy üres falfelület fogadja. A falon régebben is láthattak a látogatók bakancsos turistákat. A szomszédos vendéglő fala megrepedezett, újra kellett vakolni, így ez a kép eltűnt. Rókus Tibor, a Szakmaközi Művelődési Ház igazgatójának ötlete alapján újra „benépesült” a fal.

Rátkai Zsuzsa „szabad kezet” kapott a falfestmény elkészítésekor. A klasszicista stílusú épület nyújtotta környezetbe, a szakmaközi gondozott udvarába szépen illeszkednek a faágakon ülő szárnyasok. A háziállatok után talán a madarak állnak legközelebb hozzánk, részesei mindennapjainknak – indokolta témaválasztását a festmény készítője. A Kiskunságon élő madarak közül választott. Olyanokat, amelyeket mindenki ismer, szeret, vagy éppen kutatómunkája során érdekesnek talált az alkotó. Így kerültek a falra többek között a cinegék, a fecske, a harkály vagy a vércse. A tövisszúró gébics, a csúszka különleges táplálkozási szokása, életmódja miatt díszíti a falat. Helyet kapott itt a készítés időpontjára is utaló gyurgyalag, amely a 2013-as év madara. A Madárvilág című kompozíció az állatok latin nevével kiegészítve válik a dekoratív hatás mellett egyúttal ismeretterjesztővé is.
A rövid ünnepség után „egy napos tárlat” keretében a művésznő madarakról szóló festményeit tekinthették meg az érdeklődők a szakmaközi tornácán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.