Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 07. 16:14, csütörtök | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Fákat ültettek Petőfiszálláson

Fákat ültettek Petőfiszálláson

A rendszerváltozás óta meghirdetett legnagyobb belterületi fásítási programban a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések vesznek részt és településenként 10-30 fát nyerhettek el.

Nagy István agrárminiszter tájékoztatásában a Településfásítási Programot az Országfásítási Program részeként 2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium, amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásait. Ugyanis a kormányzat célja, hogy 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe.

A rendszerváltozás óta meghirdetett legnagyobb belterületi fásítási programban a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések vesznek részt és településenként 10-30 fát nyerhettek el.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint az Országos Erdészeti Egyesület végzi a fásítás lebonyolítását, amelyet a helyben illetékes erdőgazdaságok munkatársai segítenek.
Az Országfásítási Programot az Önkormányzat kezdeményezése mellett, többek között helyi lakosok is kezdeményezték.

Az első nagyszabású fásításnál 2010-ben a Kis Család, a néhai Kis István és fiai Miklós és István is elsőként fogtak ásót, lapátot, mint ahogyan most is.
A pályázaton elnyert harminc ezüsthársfából 4 db a Csicsergő óvoda előtt és annak udvarában, a további 26 db csemete a közel 4 hektár területű új településrészeket összekötő út mentén került elültetésre.

Kiemelt résztvevője az eseménynek Lenkei Róbert megyei közgyűlés képviselője, aki jelképesen elültette a nevével jelzett, táblával feltüntetett fán kívül Lezsák Sándor elnök úrnak jelképes fáját is.

A faültetésben részt vett településünk polgármestere Szász János, a bugaci KEFAG igazgatója Fodor Mihály és kollégái, Fődi József irányításával az önkormányzat közfoglalkoztatottjai, a Csicsergő Óvoda munkatársai, Kis István és Kis Miklós Petőfiszállási lakosok.

Petőfiszálláson az elmúlt években komoly fásítási programok valósultak meg.
Többek között az 5-ös számú főutat összekötő bekötő út egy szakászára is több, mint 100 pusztaszilfát ültettek, melyet az önkormányzat saját költségvetéséből vásárolt.

Köszönjük a faültetésben résztvevők munkáját!

Cikk és képek forrása: petofiszallas.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.