Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Január 22. 11:16, csütörtök | Életmód
Forrás: nlcafe.hu

Fájdalmasabb az apás szülés

Fájdalmasabb az apás szülés

Legalábbis a brit tudósok most épp ezt állítják.

Az egyetemi kutatók 39 nő bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevők ujjára egy lézeres készüléket húztak, mely tűszúrásszerű impulzusokat bocsátott ki. 11-es skálán kellett értékelniük az impulzusok intenzitását először úgy, hogy a partnerük mellettük állat, majd pedig úgy, hogy kiment a helyiségből. Mindeközben az agyuk elektromos aktivitását is figyelték. Azt találták, hogy a partner jelenléte nem csupán, hogy nem csökkentette a fájdalomérzetet, de bizonyos esetekben még növelte is.

Dr. Katerina Fotopoulou, a tanulmány egyik szerzője szerint ugyanakkor személyiségfüggő, hogy a partner támogatása miylen hatással van a fájdalomérzetre.A másik vezető szerző, dr. Charlotte Krahe pedig úgy fogalmazott: a pár kapcsolatának természete befolyásolja a fájdalomérzetet, minél intimebb ugyanis a kapcsolat, annál inkább csökken a fájdalom a partner jelenlétében. Azok a nők azonban, akik kevésbé igénylik a közelséget és jobban szeretnek egyedül megbirkózni a nehézségekkel, kevésbé érzik fájdalmasnak a szülést, ha a párjuk inkább a szülőszobán kívül marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.