Városlista
2022. július 7, csütörtök - Appolónia

Hírek

2016. Július 19. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Fáj a foga? Ezek a kezelések ingyen járnak

Fáj a foga? Ezek a kezelések ingyen járnak

Egyes vélemények szerint fogatlan nemzet a magyar.

A kijelentéssel lehet vitatkozni, a statisztikák azonban beszédesek. Már a legkisebbeknél is nagy a baj, hisz míg az Egészségügyi Világszervezet elvárása szerint a 6 éves gyerekek 50 százalékának kellene ép fogazattal rendelkeznie, addig ez a szám nálunk 40 százalék. Átlagosan 4 lyukas foga van egy magyar gyereknek, az EU-átlag ezzel szemben egynél is kevesebb. Pedig a legtöbb kezelésért nem kell fizetni itthon.

Egy hazai felmérés szerint a magyar betegek kétharmada csak akkor keresi fel a fogorvosi rendelőt, ha már panasza van, fájdalmat érez. Ami ennél is szörnyűbb, hogy a páciensek 12 százaléka az elmúlt 5 évben nem volt fogorvosnál, holott fél vagy egy éven belül ajánlott lenne elmenni. A probléma forrása nem csak anyagi természetű, az egészségügyi kultúránkkal is problémák vannak, hisz a legtöbb kezelés díjmentes – mondta Dr. Hermann Péter a SOTE oktatási rektor-helyettese, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Nem kell otthagyni egy vagyont

A betegeknek nem kell fizetniük a fogmegtartó kezelésekért, így a tömésért vagy a gyökértömésért, illetve a különböző prevenciós beavatkozásokért, mint a fogkő-eltávolítás, továbbá a fogeltávolításért sem. A fogpótlásokért viszont igen, de csak a 18 és 62 év közöttieknek. Az orvosi díj akkor sem díjköteleses, a gyógyászati segédeszközöket kell kifizetniük a pácienseknek.

Utóbbi ára sokszor félreértéseket okoz. Ez abból adódik, hogy a társadalombiztosítás “régi és rossz” ártábla alapján számolja ki a támogatások összegét. Így a gyógyászati segédeszközök, például egy fogszabályozó készülék 70-80 százalékos támogatása végeredményben csak 10-20 százalékos lesz – magyarázta Dr. Hermann Péter.

Korán kialakul a probléma

Saját foguk állapota mellett a szülőknek nagy a felelősségük gyermekeik esetében is. Az Egészségügyi Világszervezet elvárása szerint a 6 éves gyerekek 50 százalékának kellene ép fogazattal rendelkeznie, ám itthon ez a szám csak 40 százalék. Átlagosan 4 lyukas foga van egy magyar gyereknek, az EU-átlag ezzel szemben 1-nél is kevesebb.

Korábban a szülőknek azt kellett jelezniük, ha nem kérik gyermekük számára az iskolafogászati szűrést, manapság viszont azt, ha kérik. Az eddigi tapasztalatok alapján inkább nem élnek vele. Sokan nem látják be, mennyire fontos, hogy kontroll alatt legyenek már a fiatalok is, és hogy hamar kiderüljön, ha bármi probléma van a szájukban – mutatott rá dr. Tóth Zsuzsanna, a SOTE Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója.

Így van egy igen széles rizikócsoport, a gyerek körülbelül 70 százaléka, amelyik tulajdonképpen kiesik az ellátásból, mert ilyen-olyan okokból nem jut el a fogorvoshoz – tette hozzá dr. Fábián Gábor, a SOTE Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikájának igazgatója.

Nincs elég fogorvos

Nem állunk jól a fogászok számát tekintve sem. A WHO ajánlása szerint 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia, amit teljesítjük is, ám ebbe minden fogász beletartozik. A betegellátás biztonsága viszont problémás, mivel azt csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozta fogorvosok tudják biztosítani. Így már 3-4 ezer emberre jut egy fogorvos. Ráadásul a területi egyenlőtlenség is gondot okoz. Ezen a jövőben változtatni kell – húzta alá a SOTE oktatási rektor-helyettese.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 06. 17:40, szerda | Helyi

Vasárnap lesz a júliusi vásár Félegyházán

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat- és Kirakodó vásár időpontja: 2022. július 10.

2022. Július 06. 17:18, szerda | Helyi

Jelentősen nőtt a Balatonra vonatozók száma

Június közepétől jelentős kínálatbővítést hozott a főszezoni vasúti menetrend, a rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán

2022. Július 06. 16:23, szerda | Helyi

Kecskemét és Városföld között szünetel a vonatforgalom

Több száz méteren leszakadt a felsővezeték, emiatt Kecskemét és Városföld között szünetel a vonatforgalom - tájékoztatta a Mávinform szerdán az MTI-t.

2022. Július 06. 15:32, szerda | Helyi

Kockázatos finomságok

Csak óvatosan a tenger gyümölcseivel!