Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Május 10. 18:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: szabadfold.hu

Fagyosszentek fenyegetnek

Fagyosszentek fenyegetnek

A kertészek naptára szerint nyakunkon a "Fagyosszentek" (május 8–14.)

A kertészek naptára szerint nyakunkon a "Fagyosszentek" (május 8–14.)

Nem mennek ki a divatból a fagyosszentek, mert lehet akármilyen szélsőséges és kiszámíthatatlan is az időjárás, azért a Pongrác, Szervác, Bonifác névnap táján mutatkozó lehűlésekkel csak-csak számolni kell. Túl sok lehetőség nincs a védekezésre, de azért – kicsiben legalábbis – módunkban áll elhárítani vagy legalább mérsékelni a veszélyt. Most különösen is figyeljük az előrejelzéseket, s ha fagyveszély fenyeget, lépjünk akcióba.

Régi módszere a gyümölcsösök védelmének, hogy fagyveszély esetén – ha módunkban áll – öntözzük a gyümölcskezdeményekkel berakott fákat. Az öntözést a fagy beállta előtt kezdjük. A bőségesen kijuttatott, aláhűlő, megfagyó víz nagy mennyiségű hőt szabadít fel, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben pedig a fagy hatására képződött jég szigetel a gyümölcskezdeményeken, s megvédi azokat a fagyos levegő károsításától. Mindaddig szükséges öntözni, amíg – a hajnalireggeli hőmérséklet-emelkedés hatására – a jég teljesen leolvad az ültetvényről.

A zöldségesben a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha kis mobil fóliasátrat teszünk a fagyérzékeny palántákra. Némi védelmet nyújt a szalma is, ha vastagon terítjük a növényekre. Ha ez nincs, fóliából vagy papírból készítsünk kúp alakú védősapkákat, akkorákat, hogy egy-egy növény kényelmesen elférjen alattuk. De alkalmasak erre az áruházláncokban a narancsvásárláshoz kínált átlátszó műanyag vödrök is. Ezek könnyen kirakhatók-beszedhetők, s a padláson tárolva többévig is felhasználhatók.

A fagyveszély elmúltával már bátran kiültethetjük a fagyérzékeny paprikapalántákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.