Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Január 29. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Fagyos bogyók kincse

Fagyos bogyók kincse

A tavalyi késő őszi, kora téli idő kedvezett a jégbornak hazánkban is, így a túlérett és megfagyott szőlőt sikerült mínusz 6-7 Celsius-fokos hőmérsékleten betakarítani az arra kijelölt területeken.

Nem mindig van ez így, mert egy-egy esős november vagy december lerohaszthatja akár az erre szánt teljes termést is: a bogyók egyszerűen lefolynak a tőkéről.

Éppen ezért a jégborkészítés a legnagyobb kockázatú vállalkozása a hazai borászatnak, ami persze a termékárban is megjelenik: hétdecis palackban kiszerelve 5–15 ezer forint közötti áron kapható. Csupán néhány száz litert készítenek belőle az egész országban, s hiába a borsos ár, a különleges, édes ízek kedvelői körében változatlanul népszerű.

A jégbor a természetes édes borok egyik változata, melynek készítése során az erjesztéséhez szükséges mustot fagyott szőlőszemekből préselik. A bogyóban csak a víz fagy meg, a cukrok és egyéb szilárd összetevők nem. Az ilyen mustból kierjedt bor nagy szárazanyag-tartalmú (édes) lesz, ugyanakkor sok savat is tartalmaz. Jégbornak elsősorban a vastag héjú szőlőfajták alkalmasak, hogy a héjuk felrepedés nélkül állja a hosszú idejű tőkén maradást. A klasszikus jégbort adó fajta a rajnai rizling, ám napjainkban már muskotályos és kék szőlőkből is készülnek jégborok (így például cabernet franc-ból és kékfrankosból).

Mivel drágán árusítható, a jégborkészítés vonzza a hamisítókat is. A leggyakoribb hamisítási mód, hogy a szőlőt túléretten szüretelik le, majd hűtőkamrában megfagyasztják, s az így nyert mustot erjesztik ki.

Az Egyesült Államok bortörvénye például ezt a módszert engedélyezi, ezért az a legjobb, ha ismert és megbízható termelők jégborait vásároljuk – figyelmeztetnek a hazai borászok.

Címkék: borászok, jégbor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM