Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 11. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: infovárosok/police.hu

Ezúttal a Windows-felhasználókat célozzák a kiberbűnözők

Ezúttal a Windows-felhasználókat célozzák a kiberbűnözők

A csomagküldő szolgálatok nevében megküldött SMS-adathalász kampányt követően ezúttal a Magyar Posta nevében küldenek adathalász e-maileket – hívta fel a figyelmet erre a rendőrség.

Arra figyelmeztet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya, hogy a legújabb víruskampányban a Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználva küldenek e-maileket a gyanútlan felhasználóknak. A kérdéses üzenet szintén csomagkézbesítésről értesíti a címzettet, a link pedig az állítólagos küldemény nyomon követeséhez „szükséges”. A címzettek azonban – ha nincsenek résen – az üzenetben található linkre kattintva valójában egy kártékony kódot tartalmazó fájlt töltenek le a számítógépükre, ami képes az adataikat továbbküldeni a bűnözőknek.

A levél nyelvezete a megszokott hivatalos formulától eltér, már a megszólítás is gyanút ébreszthet. A küldő általában egy külföldi szolgáltatóhoz tartozó e-mail címet használ, és az annak ellenére sem tartozik a postához, hogy a feladó sávban a Magyar Posta felirat jelenik meg.

Ahogyan korábban, most is szükséges hangsúlyozni, hogy a postafiókba érkező üzenetek esetén minden esetben meg kell győződnünk arról, hogy az e-mail cím valóban a feladóként megjelölt szervezet hivatalos címe-e, a hivatkozás pedig valóban a szervezet oldalára irányít-e tovább! A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizzük azt is, hogy tényleg attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapjuk-e az értesítést, amelytől a csomagot várjuk!

Sose kattintsunk olyan hivatkozásokra, amelyek fájlok letöltését vagy személyes- illetve bankkártyaadatok megadását kérik! Amennyiben egy fájl letöltése a véletlen kattintással azonnal elindul, ne nyissuk meg azt, hanem rögtön töröljük!

Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal, gyanús weboldallal találkozik vagy azzal összefüggésben csalás áldozatává vált, bejelentést tehet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (a továbbiakban NBSZ NKI) csirt@nki.gov.hu e-mail címén, vagy az NBSZ NKI incidens bejelentési felületén keresztül, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületen az itt található hivatkozási címen – olvasható a rendőrség közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni