Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 25. 13:00, szombat | Külföld
Forrás: hvg

Ezt a tíz helyet ne hagyja ki, ha Törökországban nyaral

Ezt a tíz helyet ne hagyja ki, ha Törökországban nyaral

Törökországban újra divat lett magyarul beszélni, mivel a közvetlen repülőjáratnak és a vízummentességnek köszönhetően egyre többen veszik az irányt Isztambul, Anatólia vagy épp Trója felé.

Ne hagyjuk, hogy utazásunk kimerüljön a bóvli termékek vásárlásában: bemutatunk tíz varázslatos helyet, a lenyűgőző Alacatitól a legendásan hűsítő Manavgat folyón keresztül a Göreme tündérkéményeiig.

Gyere be, az árral nem lesz gond - újabban ezt a mondatot sajátították el a törökországi kereskedők a magyar turisták számára. Legyen szó a tengerparti szállodák üzletházairól, vagy a nagyobb városok hagyományos török piacairól.

Egy biztos, ezeken kiváló minőségű, hamisított cipőt, pólót, vagy fehérneműt kapni. Azonban Törökország nem csak erről szól. Ha már elindulunk ebbe a varázslatos országba, akkor érdemes olyan helyekre is eljutni, amelyek túlmutatnak az "otthon milyen jól mutat a legújabb Nike-modell" bevásárlói élményen. Tíz helyszínt ajánlunk, amelyeket az all inclusive nyaraláskor sem hagyhat ki.

10. Kekova, az elsüllyedt város

2000 évvel ezelőtti utcák és házak romjai, eltört cserépedények – a kristálytiszta tengervíznek köszönhetően ezek mind a mai napig láthatóak Törökország egyik leglátványosabb ókori városában.

Kekova a Földközi-tenger partján található, egykoron két részből állt, szárazföldből és egy szigetből, utóbbit egy földrengés a tengerbe süllyesztette, a másikat pedig porig rombolta. Ha lenézünk a tengerfenékre, olyan mintha megállt volna az idő.A törökök nagyon is vigyáznak e ritka történelmi műemlékre, hajók nem, csak csónakok közlekedhetnek itt.

Kekovát, vagyis az ókori Simena városát i.e. 42-ben hódította meg a Római Birodalom, előtte a lükai városállamokhoz tartozott. A rómaiak több színházat, palotát építettek a városban, a virágzó kultúrának végül a földrengés vetett véget.

9. Van, a sós vizű tó és a van macskák

A Van-tó az ország keleti végében fekszik, az Ararát hegy lábánál. A sós vizű tó vulkanikus eredetű és édesvizű patakok táplálják. A tó körüli vulkánok havas csúcsai, buja zöld növényzet és a kék víz lenyűgöző látványt nyújtanak.

A tóban csupán egyetlen halfaj, pontosabban a heringnek egy fajtája, a darekh él meg. A vidék híres az itt kitenyésztett macskájáról is. A van macskák a többi macskafajtával szemben nem félnek a víztől, úszómacskaként is nevezik őket. A nemzeti kincsnek számító macskákhoz nehéz hozzájutni, az áruk is elég borsos, de a tó körüli hotelek és boltok általában tartanak egy-egy állatot, főleg turistacsalogatónak. Van városa a tótól 8 km-re terül el, az "újonnan" épült város nagyon modern, régi épületek csak a tó környékén találhatóak. Ennek oka, hogy az eredeti város a rengeteg háború miatt szinte megsemmisült.

8. Pamukkale

A legenda szerint óriások szárították itt a gyapotot, talán innen ered a neve, ami szó szerint gyapotvárat jelent. Pamukkal fehér színű, csipkézett mészkőmedencéi a gyógyturizmus kedvelt célpontjai.

A sok turista miatt a teraszrendszert részekre osztották és csak időközönként engedik bele a vizet. Megközelíteni is csak mezítláb lehet a kijelölt útvonalakon. Az itt található forróvízű mészkőmedencék Egerszalókot juttathatják eszünkbe, csak ott egy szállodamonstrummal rontották el az összképet. Pamukkale 20 kilométerre fekszik Denizli városától. A tengerparti hotelekből naponta indulnak turistajáratok ide.

7. Göreme

Kappadókia egyik nemzeti parkja, amely különleges, a természet alkotta úgynevezett tündérkéményeiről ismert. A különböző formájú és színű tufa hegyeket könnyen lehet alakítani, az itt élők házakat vájtak a képződményekbe, némelyikben egy kisebb szállodát alakítottak ki.

Az emberek mellett a természet is formálja ezeket a képződményeket. A tájat a magasból érdemes megnézni, és ezt tudják a törökök is. Göremében hőlégballonnal viszik fel turistákat, a közel egy órás út alatt szinte egész Kappadókiát keresztül lehet repülni.

6. Manavgat, a hideg folyó

Manavgat városa körülbelül félúton helyezkedik el Antalya és Alanya között, Side-től néhány kilométerre. Itt található a Taurus hegységből lezúduló Manavgat-vízesés.

Érdemes elmenni egy hajóútra a folyón, amely a Földközi-tengerbe torkollik. A hajóút során még meg is mártózni a folyóban, de ez csak keveseknek sikerül, a víz ugyanis rendkívül hideg. A hajó egészen közel a torkolathoz köt ki, így néhány méteres különbséggel már a meleg tengerben lehet fürödni. Az már egy másik kérdés, hogy a körülbelül 60 méteres földnyelven átfutni a forró homokban embert, pontosabban lábat próbáló feladat. A hideg víz miatt a vízesés környéke is hűsítő élményt nyújt, amiért persze belépőjegyet szednek.4

5. Perge

Perge az egyik leginkább ismert romváros Antalyától 15 kilométerre fekszik. A várost a hettiták alapították és kereskedelmi központként funkcionált. A romok meglepően jó állapotban maradtak fenn. Egykoron több ezer ember befogadására alkalmas színház mellett a legjelentősebb műemlékek a monumentális hellén kapuk.

A kapuk romjai egy kiépített oszlopos utcát jelöltek. Érdemes felmenni a közeli akropoliszra, mert gyönyörű látványban lehet részünk. A helybéliek szerint a figyelmes turista még találhat korabeli fémpénzeket a romok között, de azt gyanítjuk, hogy ez inkább már a marketing része.

4. Galata híd, Isztambul

Valójában egy vasbeton hídról van szó, ami nem is szép, de szimbolikus jelentőséggel bír. Akik már voltak Isztambulban átmentek rajta, akik még nem, át fognak.

Ez a híd köti össze a régi, tradicionális szultáni negyedet az újjal. A híd kétszintes, az aljában éttermek működnek, ahol a frissen kifogott halat kínálják. A hídon lehet találkozni cipőtisztítókkal, akik néhány líráért kipucolják a lábbeliket. A hidat ötször építették újjá, a mostanit 1992-ben. A felújításnak köszönhetően a híd közepe felnyitható, legtöbb esetben este nyitják fel, hogy a kompok és hajók is átférjenek rajta.

3. Ephesszos

Itt található talán egyszerre a legtöbb műemlék. Csak felsorolás szinten: a korinthoszi stílusban épült Hadrianus temploma, Celsus könyvtára, aminek ugyan csak a homlokzata maradt fenn, de egyike a legszebb római kori épületmaradványoknak. Az Odeon színház valamikor 1400 főt fogadott be, a színház mellett áll a két felszabadított rabszolga, Mazeusz és Mitriádész kapuja. A kereszténységnek is fontos állomása Ephesszos.

Úgy tartják, hogy Szűz Mária Jézus halála után ebben a városban élt, a Szűz Mária temploma és háza fontos zarándokhely. Efezus Róma után a második legfontosabb város volt Római Birodalomban. Még a nyilvános és közös illemhelyek romjai is megtalálhatóak. Az illemhelyek fontos szerepet játszottak a közösségben, remek lehetőséget adtak arra, hogy a polgárok megvitassák a város dolgait. A romokra rá lehet ülni, így bárki megtapasztalhatja, milyen is lehettet egy nyilvános illemhelyen trónolni.

2. Trója

A mitikus város Canakkale tartományban, az Ida hegy lábánál fekszik. 1870-ben egy amatőr régész Heinrich Schliermann találta meg a romokat. Az ásatások azt mutatják, hogy több város épült egymásra az évszázadok folyamán, így sokkal több lelet vár felfedezésre, mint azt először gondolták.

Ami a látványt illeti, vannak sokkal szebb történelmi városok Törökországban, de Tróját főleg a legendája miatt szeretik a turisták. A törökök igyekeznek még inkább a turisták kedvére tenni, a városba érve ugyanis egy trójai faló várja az odalátogatókat. A falóba fel lehet menni, és az ablakokon keresztül lehet fotózni. Egy kicsit illúzióromboló, de mindent a vendégért.

1. Alacati

Egy város, amelynek valamennyi utcája az Égei-tengerhez vezet. A festői kis falu kicsit a görög falvak hangulatát idézi macskaköves utcáival és sikátorival, kék ablakaival.

Olyan, mintha nem is Törökországban járnánk: falakra felfutatott növényzet, muskátlik a szivárvány minden színében, padokon ülő öregasszonyok és még sorolhatnánk. Sokáig csak görögök laktak itt, a törökök csak a második világháborút követően kezdtek el letelepedni. A halászfalu ma a szörfösök egyik kedvelt célpontja, a turistáknak köszönhetően pedig élénk éjszakai élet zajlik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -