Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. November 25. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: penzcentrum.hu

Ezért nyomorog a legtöbb magyar

Ezért nyomorog a legtöbb magyar

Közelegnek az ünnepek, az üzletekben már mindenhol akciós ajánlatokkal csábítják a vevőket. Új kabát, új tévé, új telefon, de vajon szükséged van minderre?

Anyagi gondjaid vannak, és hozzányúlsz a megtakarításaidhoz? Ha te is elköveted ezeket a hibákat, nem sok esélyed van félretenni, és a mostani döntéseidet később biztosan bánni fogod.

Miközben a magyar fiatalok elsősorban saját lakásra gyűjtenek, és főleg készpénzben tartják a pénzüket, addig az Egyesült Államokban újabban az anyagi függetlenség mielőbbi elérése a fiatalok célja. Inkább nélkülöznek húszas, harmincas éveikben, hogy később olyan életet élhessenek, amilyenre vágynak és ne legyenek anyagi gondjaik.

Pedig ez a magyarok számára sem elérhetetlen vágyálom. Csak épp a legtöbben elkövetnek bizonyos hibákat, amelyek miatt egyre kevesebb esélyük van arra, hogy később gondtalanul élvezzék az életet, anélkül, hogy állandóan az anyagi problémák, a kiadások miatt kelljen aggódniuk. A Business Insider összeszedte, mik azok a tipikus hibák, rossz döntések, amelyeket évek múltán bánni fogunk.

Haszontalan dolgokra szórod el a pénzt
Most, november végén, december elején még könnyebb ebbe a csapdába esni, hiszen a nagyobb áruházláncok és a plázák üzletei különleges akciókkal kecsegtetnek. Kinek nem éri meg megvenni egy tévét most 20 százalékkal olcsóbban? Bolyhos pulóver hatezerért? A hülyének is megéri! De érdemes feltenni a kérdést: biztos szükségünk van az adott termékre? Ráadásul karácsony előtt sok üzlet trükközik az árakkal is, így az is előfordulhat, hogy az "akció" ellenére még drágábban is vásárolunk meg valamit.

Csakhogy egy-egy ilyen bevásárlókörút után sokszor nem hogy boldogabbak nem leszünk, de még el is szégyelljük magunkat, mennyi pénzt szórtunk el megint feleslegesen. Ha meg szeretnénk lepni magunkat valamivel, érdemesebb valamilyen élményt adni, amire évek múltán is emlkezni fogunk, vagy olyan szolgáltatásra költeni a pénzt, amely megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a mindennapokat.

Nem vagy tisztában azzal, mennyit érsz, és mire vágysz
Elsőre talán nem úgy tűnik, mint egy pénzügyi tanács. Pedig fontos tisztában lenni saját magunkkal. Ez fontos a munkaerőpiacon is, egy állásinterjún a magabiztosság rengeteget jelent. Ha nem akarunk váltani, akkor is sokat számít, ha tudjuk, hogy jól dolgozunk, minőségi munkát végzünk, mert mindez kulcsfontosságú lehet például egy évértékelő elbeszélgetésen, az előrelépés, de akár fizetésemelés szempontjából is.

Ezek mellett, ha magabiztosak és céltudatosak vagyunk, nem hozunk meggondolatlan pénzügyi döntéseket sem. Például nem fogunk csak azért beleugrani egy lakás- vagy kocsivásárlásba, mert a szüleink, barátaink, ismerősök nagyon kapacitálnak rá, miközben anyagilag még nem állunk készen.

Nem gondolsz a jövődre és feléled a megtakarításaidat
Kifogytál a pénzből, ezért a megtakarításaidhoz nyúlsz? Nagy hibát követsz el! Próbálj több lábon állni, legyen egy olyan vésztartalékod, amihez tényleg csak végszükség esetén nyúlsz. A legjobb, ha havonta növeled a megtakarítás összegét. E mellett legyen még egy takarékszámlád, amiből az extra kiadásokat tudod fizetni. De a vésztartalékhoz semmi esetre se nyúlj, csak azért, mert hónap végére felélted a fizetésed, de épp most vannak a legjobb akciók az üzletekben vagy, mert kedvet kaptál egy wellness hétvégéhez.

Minél több a fizetés, annál nagyobb lábon élsz
Fizetésemelést kaptál? Szuper! Ahelyett, hogy a plusz pénzt elköltenéd, tedd félre. Persze, ez nem könnyű, hiszen az új pozícióval vagy egyszerűen a több bérrel csak erősödik benned az érzés: ezt megérdemlem. De ne dőlj be neki! Minél többet teszel félre, annál hamarabb éred el az áhított célt, amiért eleve elkezdted a megtakarítást.

Minél kevesebbet költesz, annál inkább gyarapszik a megtakarítás összege, annál kevésbé kell majd az anyagi gondok miatt aggódnod a jövőben.

Fiatal vagy még, dehogy teszel félre!
A húszas, harmincas évek elején sokan nem gondolnak a jövőre. A főiskola vagy egyetem után az első állás maga a szabadság: van fizetés, vége a diákévi nyomorgásnak. Csakhogy ha már az első fizetésből elkezdünk félretenni havonta néhány ezer forintot, 30-40 év alatt milliós összeggel lehetünk gazdagabbak.

Ha valaki a húszas éveiben napi 500 forintot, harmincas éveiben már napi 1000 forintot, negyvenes éveiben napi 2000, majd az ötvenes éveiben napi 4000 forintot tesz félre, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 27 millió 375 ezer forint jöhet össze. Ugyanis a kezdeti, 15 ezer forintról induló megtakarításunk minden tízedik évfordulóval duplázódik, azaz a 30-as éveinkben 30, a negyvenesekben 60, az ötvenes éveinkben pedig 120 ezer forintot teszünk félre havonta.

Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 182 500, a másodikban 365 ezer, a harmadikban 730 ezer, míg a negyedikben 1 millió 460 ezer forint gyűlik össze minden évben. Ugyanakkor az inflációról sem szabad megfeledkezni, épp ezért a párnaciha helyett inkább valamilyen hosszú távú megtakarítási formát érdemes választani. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán kalkulálhatunk 4 százalékos reálhozammal is, amely 57,5 millió forintos megtakarítást jelentene, de 10 százalékos hozamszinttel akár 230 milliót is kaszálhatunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.