Hírek
2017. Július 15. 12:00, szombat |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Ezért nem esznek a magyarok elég halat
Sokan nem tudják, hogy a hekk Dél-Amerikában él, és fagyasztás, valamint hosszas szállítást követően érkezik meg Magyarországra.
Ellenben az őshonos hazai halak ellenőrzött körülmények között nőnek meg, és frissen kerülhetnek a konyhákba. De növekedhet-e az édesvízihal-fogyasztás, mit hozhat az áfa-csökkentés, miért jó hazai halat enni, és hogyan érdemes? Számos jó tanács a szálkák elkerülésére, a változatosság megteremtésére.
Azért nem eszik a magyar halat, mert fél a szálkától, vagy berögződtek kellemetlen halízek – ennek oka egyébként a nem megfelelően feldolgozott hal -, vagy az, hogy nem tudják, hol és milyen friss halat vegyenek – magyarázta Horvát Szabolcs, a Hellohal.hu bloggere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Egy jó étterem vagy halsütőde eddig sem csak halászatból biztosította a szükséges halmennyiséget, sokszor külföldről szerezte be a halat – fűzte hozzá.
A cél az lenne, hogy különböző formában, szálkamentesen lehessen elkészíteni a halat, akár (hal)kolbászról vagy gyrosról, esetleg bolognai spagettiről vagy paprikás krumpliról legyen szó – mondta Horváth Szabolcs.
Jó minőségű halat a halgazdaságokból
A Tisza-tónál évente mintegy 200 ezer kiló halat fognak ki, ami azt jelenti, félmillió adag kerül az asztalokra – mondta Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. vezetője, kiemelve, hogy a tónál a halászat csekély, kizárólag törpe harcsa és busa jellemző horgászat szempontjából, de egyébként nagy a változatosság, hiszen több mint 50 halfaj található itt: a ponty vezeti a listát, de híres a csuka, a harcsa, a compó és a kősüllő állomány is.
Kiemelte: a kereskedelmi halászat megszűnt, de a halgazdaságok jó minőségű halakat állítanak elő.
Hegedűs Gábor arról is beszélt, hogy az 5 százalékos áfacsökkentéstől várják a fogyasztói árak csökkenését, és reményeik szerint ez megemeli majd a magyar halfogyasztást. Most hat kiló a jellemző fejenként, de bíznak benne, hogy hamarosan elérjük az uniós átlagot, amely 20 kilót jelent.
30 százalék feldolgozott hal
Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója aláhúzta, hogy ellenőrzött, bio-ökológiai keretek között zajlik a termelés.
A halgazdaság 2002 júliusától ökológiai haltenyésztést folytat: a Tisza vízrendszeréből származik a víz, melyben nevelik a halakat.
Kiemelte: a vállalat szinte az egész országba szállít élő és feldogozott halat is, a termelt 1500 tonna étkezési ponty 30 százaléka kerül a fogyasztókhoz feldolgozott formában, ennek kis százaléka a fogyasztott hal.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi
Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!
A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.
2024. Május 16. 16:06, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi
Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál
Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.
2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi
Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön
Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.