Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Július 17. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: faktor.hu

Ezért kell jobban vigyáznia, ha vörös a haja

Ezért kell jobban vigyáznia, ha vörös a haja

Brit kutatók szerint a vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős MC1R génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását.

A gén és a bőrrák összefüggését világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai mutatták ki. Szerintük ennek a génvariánsnak a hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak.

A Nature Communications című folyóiratban közölt eredmények szerint az MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanóma mutációinak megszaporodását.

David Adams, a Wellcome Trust Sanger Institute munkatársa azt mondta:

Már jó ideje tudtuk, hogy a vörös hajú emberek esetében magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, de most először sikerült kimutatni, hogy a vörös hajért felelős gén összefüggésben van a bőrrák mutációinak megszaporodásával.
A kutatók több mint 400 rákos páciens daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan tumormutációt találtak, amely a napsugárzással van összefüggésben.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az MC1R génvariáns nem csupán a napsugárzás okozta spontán mutációk, hanem a tumor más elváltozásainak számát is növeli.

A világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék - írja az MTI. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

Hogyan védhetjük meg bőrünket?
A Medicalxpress szerint nagyon sok olyan ember is hordozza ezeket a variánsokat, aki nem vörös hajú, ezért mindenkinek érdemes vigyáznia a napsugárzással.

Dr. Julie Sharp szerint bőrünk megóvása érdekében az eddig is köztudott módszereket kell alkalmazni. Erős napsugárzás esetén 11 és 15 óra között árnyékos helyen célszerű tartózkodni. Olyan ruhát érdemes viselni, amely jobban takarja a bőrt, például egy pólót és kalapot. A napsugárzásnak kitett bőrfelületet pedig naptejjel óvhatjuk meg.

Címkék: bőrrák, melanóma, vörös

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM