Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2020. Október 18. 10:04, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ezért jó, ha hangszeren játszik a gyermek

Ezért jó, ha hangszeren játszik a gyermek

Fejleszti a memóriát és a figyelmet is a gyerekeknél az, ha megtanulnak játszani egy hangszeren - állítja egy friss kutatás.

Rengeteg időt és energiát kell fordítanunk arra, hogy megtanuljunk bánni egy hangszerrel. Ez azonban bőséggel megtérülhet, hiszen azon túl, hogy a zenélésben rengeteg örömünket leljük, maga a tanulás folyamata is fejleszt minket. A zene már önmagában is jó hatással van ránk, gyerekkorban pedig a hangszeren való gyakorlás egy friss kutatásszerint a munkamemóriát és a figyelmet is fejleszti.

Ezért jó, ha már fiatalon elkezdünk hangszeren játszani
A Frontiers in Neuroscience folyóirat új tanulmánya szerint azok a gyerekek, akik megtanulnak hangszeren játszani, jobban teljesítettek a koncentrációt igénylő feladatokon, és a rövid távú emlékezetük (az úgynevezett munkamemóriájuk) is sokkal jobb volt azoknál a társaiknál, akik semmilyen zenei képzettséggel nem rendelkeztek. A tanulmány szerzői összesen 40, 10 és 13 év közötti gyermeket toboroztak. A csoport egyik fele legalább két éve rendszeresen gyakorolt valamilyen hangszeren, míg a másik fele a kötelező énekórákat leszámítva nem vett részt zenei képzésen. A fiatal résztvevőket arra kérték, hogy végezzenek el néhány egyszerűbb feladatot, amelyekkel felmérték a figyelmüket és a munkamemóriájukat. Míg a feladaton dolgoztak, a kutatók funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével térképezték fel az agyi folyamataikat.

Az eredmények szerint a zeneileg képzett gyerekek szinte az összes feladatban magasabb pontszámot értek el a társaiknál. Jó eredményeik összefüggésben lehettek azzal is, hogy bizonyos agyi régióik sokkal aktívabbak voltak. Erőteljesebb reakciókat mértek például a motoros funkciókban is fontos szerepet játszó frontoparietális hálózatban, illetve néhány, halláshoz köthető agyi régióban, például a beszédközpontot is vezérlő alsó homloki tekervényben. A zenész gyermekeknél a talamuszban is jelentősebb agyi aktivitást mértek, amely az érzékszervekből érkező információk feldolgozásában, illetve a memória tárolásában játszik kulcsszerepet.

Több szempontból is előnyös tehát, ha a gyermek már fiatal korában megismerkedik egy hangszerrel. A kutatók szerint a zenélés ugyanis olyan fejlesztő hatással bír a kognitív rendszerre, amelynek előnyeit az élet számos más területén is kamatoztathatják. Persze az sem jó, ha akarata ellenére ráerőltetünk egy olyan kurzust, amire az iskola mellett amúgy is alig maradna ideje. Viszont ha több hangszert is megmutatunk neki, talán kedvet kap valamelyikhez és örömmel tanul meg bánni vele.

Címlapfotó: Getty Images

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 14:34, szombat | Helyi

Ez lehet az utolsó óraátállítás

Az EU jövő tavasszal eltörli a téli és a nyári időszámítást, a tagállamok maguk dönthetnek, melyiket választják.

2020. Október 24. 14:31, szombat | Helyi

Majdnem megtelt a halasi járványkórház

Nagyon emelkedik a kórházi és intenzíves ellátásra szoruló betegek száma.

2020. Október 24. 14:28, szombat | Helyi

Körforgalmat kap Tiszakécske komphoz vezető útja

A több mint nyolcmilliárd forintos útfelújító programban megújul az M7-es és az M0-ás csomópontja, de komoly fejlesztéseket kap Somogy, Fejér, Tolna és Szabolcs is.

2020. Október 24. 14:24, szombat | Helyi

Szigorúbb szabályokat szeretnének a boltosok

A vásárlókkal műszakonként többször vagy folyamatosan közvetlen kapcsolatba kerülő dolgozók a korábbi intézkedések mellett nagyobb biztonságban érezték magukat, akárcsak a vásárlók.