Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Február 12. 16:00, csütörtök | Belföld
Forrás: HVG

Ezer lóerős elektromos sportautó debütál Genfben

Ezer lóerős elektromos sportautó debütál Genfben

Sirályszárnyas ajtók, négy ülés, négy elektromotor, 300 kilométer/óra feletti végsebesség és 800 kilométeres hatótáv a Quant F katalógusadatai között. Túl szép, hogy igaz legyen?

Sirályszárnyas ajtók, négy ülés, négy elektromotor, 300 kilométer/óra feletti végsebesség és 800 kilométeres hatótáv a Quant F katalógusadatai között. Túl szép, hogy igaz legyen?

Az egyik legérdekesebb tanulmányautóval érkezik a liechtensteini székhelyű NanoFlowcell cég a Genfi Autószalonra, itt mutatják be ugyanis elsőként a Quant F névre keresztelt elektromos hajtásláncú tanulmányautójukat, amely egy korábbi prototípus továbbfejlesztése. A sirályszárnyas ajtókkal és szénszálas utascellával szerelt négyszemélyes sportautó négy elektromotorral rendelkezik, amik a cég ígérete szerint együttesen akár 1090 lóerős teljesítmény leadására is képesek, korlátozott ideig.

A maximális teljesítmény elérésében a házon belül kifejlesztett kétfokozatú automata váltóra, és az intelligens összkerékhajtásra is szüksége van, amely igény esetén képes csak a hátsó kerekek felé továbbítani az erőt. További érdekessége az autónak, hogy az akkumulátorai eltérnek a szokásostól, ugyanis a cég saját gyártmányú akkumulátorcellái olyanok, mintha „kombinálnánk az akkumulátort és az üzemanyagcellát, amely folyékony elektrolitokkal üzemel.

A hidrogénnel és oxigénnel üzemelő hagyományos üzemanyagcella helyett pozitív és negatív töltetű ionizált folyadékokkal dolgozunk” – árulta el a rendszer lényegét a cég technikai vezetője. Ezzel a technológiával, valamint a két darab 250 literes folyadéktartállyal, mintegy 800 kilométeres hatótáv csikarható ki az autóból.

A technikai igazgató azt is elárulta, hogy az autó formavilága százszázalékosan megfelel a homologizációs követelményeknek, továbbá az utastér is 90 százalékban véglegesnek tekinthető. A töréstesztek viszont még hátravannak, így egyelőre csak egy nagyon biztató prototípusról beszélhetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.