Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 21. 14:09, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Ezen még törhetik a fejüket a tudósok

Ezen még törhetik a fejüket a tudósok

Több évtizedes kutatás után is nagy fejtörést okoznak a kutatóknak a Lyme-kórt és a kullancs encephalitist terjesztő apró, de annál veszélyesebb kullancsok.

A betegség kezelésének új módjairól Németországban tanácskoznak szakemberek.

Bár az elmúlt években jelentős előrelépéseket tettünk, a megbízható terápia kifejlesztése továbbra is komoly probléma” – mondta el Kurt E. Müller, a Német Lyme-kór Társaság (DBG) elnöke a szövetség éves ülésén a bajorországi Schweinfurtban.

Szakértők kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy elsősorban a kórokozók tulajdonságai miatt olyan nehéz a megfelelő kezelés kidolgozása. „A kórokozó képes megváltoztatni a szerkezetét és nyugalmi állapotba is visszavonulni” – vázolta a problémát Müller.

Új lehetőségeket is bemutattak a háromnapos konferencián, amelyen Németországból, Európából és Amerikából érkezett mintegy 140 orvos vesz részt. Innsbrucki kutatók például olyan új módszert fejlesztettek ki, amellyel a páciens szöveteiben megbízhatóbban felismerhető a Lyme-kór.

A DBG elnöke szerint az egyik legfontosabb feladat az emberek immunrendszerének vizsgálata és az egyes betegek tulajdonságainak feltérképezése.

A diagnózis felállítása egyelőre sajnos nem történik teljes biztossággal. A leleteket gyakran különbözőképpen értékelik, és nemritkán eltérően becsülik fel, kezelésre szorul-e a beteg – mondta el Müller.

A Lyme-kór tipikus tünete a kokárdaszerű, úgynevezett Lyme-folt, az izom- és végtagfájdalom, a láz, valamint a nyirokcsomó-duzzanat. A kór jelei a kullancscsípés után négy héten belül jelentkezhetnek.

Az orvosok a kezelések során antibiotikumokat vetnek be, de ha a betegséget nem ismerik fel idejében, tartós ízületi, szívizom- vagy ideggyulladás is felléphet következményként.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.