Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Április 20. 11:52, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ezeknek kell megfelelni, hogy feloldják a korlátozásokat

Ezeknek kell megfelelni, hogy feloldják a korlátozásokat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelölte azt a hat legfontosabb kritériumot, amit az országoknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy biztonsággal feloldhassák a kijárási korlátozásokat.

A koronavírus-járvány miatt országszerte elnéptelenedtek az utcák, bezártak a boltok, az emberek pedig az otthonukba visszahúzódva próbálják minimalizálni az érintkezést egymással, nehogy továbbadják a vírust. Mivel hatékony gyógymód még nincsen, jelenleg a szociális távolságtartás a leghatékonyabb fegyverünk a koronavírus ellen. Ennek persze nagyon komoly gazdasági következményei vannak, sőt a testi-lelki egészségünkre is romboló hatással lehet. A szakemberek mégis óvatosságra intenek a korlátozások feloldását illetően, hiszen a járvány gyorsan új lendületet vehet, ha nem vagyunk kellően óvatosak.

A járvány kiindulópontjának számító Kína már megkezdte a tilalmak feloldását, és a napokban több nyugat-európai ország is óvatos lazításokról döntött. Ennek tudatában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is frissítette intézkedési protokollját, és hat olyan kritériumot is felsorolt, amelyet teljesítenie kell egy adott országnak ahhoz, hogy biztonságosan feloldhassa a kijárási tilalmat vagy korlátozást. A legutolsó frissítésben szereplő hat kritérium a következő:

A járvány terjedése kontroll alatt van
Azok az államok enyhíthetnek a szabályozásokon, amelyeknél nincs, vagy csupán alacsony az új megbetegedések száma. A hatóságoknak minden új megbetegedés eredetét ismerniük kell, az egészségügyi rendszernek pedig megfelelő felkészültségűnek kell lennie a betegek biztonságos ellátására.

Az egészségügyi rendszerek észlelik, tesztelik és izolálják a koronavírusos eseteket
Az egészségügyi rendszerek rendelkezzenek minden olyan eszközzel, amely szükséges a vírus kimutatásához és a beteggel kapcsolatba kerülő emberek teszteléséhez.

Kiemelt figyelmet fordítanak a magas kockázatú helyszínekre
Fontos lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy megvédjék az olyan kiemelten kockázatos helyeket, mint például az idősotthonok. A halálesetek jelentős része ugyanis világszerte ezekben az intézményekben történt.

Megelőző intézkedések a munkahelyeken és iskolákban
Hogy kivédjék a járvány visszatérését, minden munkahelynek, iskolának és közintézménynek szigorú szabályokat kell betartani, melynek része a lehetőség szerinti távolságtartás, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, illetve a lázmérés, amely segíthet a beteg embereket beazonosítani.

Az importált esetek kezelése
Az ország hatóságainak készen kell állnia arra, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a külföldről behurcolt fertőzéseket.

Aktív kapcsolattartás a közösségekkel
A teljes lakossággal aktív kapcsolatot kell tartania a hatóságoknak, hogy átadhassák a legfontosabb ismereteket és felhívhassák a figyelmet az esetleges új veszélyekre.

Címkék: koronavírus, tilalmak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok