Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 30. 10:34, kedd | Külföld
Forrás: Bmax

Ezekkel a szakmákkal a legkönnyebb állást találni nyugaton

Ezekkel a szakmákkal a legkönnyebb állást találni nyugaton

Mivel az Európai Unió létezésének egyik alappillére a munkaerő szabad áramlása, a magyar állampolgárnak sem nehéz az egyre inkább egységesebbé váló gazdasági térben munkát vállalni.

Egyre másra jelennek meg az olyan jelentések, amelyekből egyértelműen látszik, mennyire sok olyan szakma van, ami kifejezetten hiányszakmának számít Nyugat-Európa több országában is. Mint látni fogjuk, a hiányszakmák skálája meglehetősen széles. A külföldi munkavállalásban gondolkodóknak kifejezetten jó hír lehet, hogy ma már nemcsak mérnökökre, orvosokra vagy éppen összeszerelőkre van szükség Európa nyugati felén, hanem egyéb szakmákra is. Írásunkban mindenekelőtt azokat a szakmákat gyűjtöttük össze, melyek a külföldi munkaerő-közvetítő cégek kínálatában találhatóak, meg és döntően Németországba, Ausztriába és Angliába keresnek munkaerőt.

Nyelvtudás nélkül a könnyű is nehéz

Nem véletlenül próbálkoznak egyre többen a külföldi munkavállalással. Nyugat-Európában a hazai bérek többszörösét is meg lehet keresni. Nyilván munkakör és munkakör között különbség van, értve ezalatt azt a tényt, hogy a hiányszakmák az igazán jól fizető szakmák. A munkaerő közvetítő cégek tapasztalatai szerint bár egyre több külföldi állás közül lehet válogatni, a megfelelő szakirányú képzettség mellett legalább annyira fontos a megfelelő szintű nyelvtudás is. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az angol vagy német szakmai nyelv elsajátítása a külföldi munkavállalás előtt gyakorlatilag szükséges előfeltétel. Amennyiben tehát valamilyen hazai OKJ-s képzésen szereztünk szakképesítést, szükség lesz az EUROPASS bizonyítvány kiváltásra is, mellyel szakmánkat az adott országban elfogadtathatjuk.

Hegesztők és CNC gépkezelők a német fémiparban

Bő két évtizeddel ezelőtt még rendre a babysitter állás volt a legkeresettebb Nyugat-Európában. Sokat fordult a világ azóta, mert ma ez egyik legkeresettebb szakma a gépiparban mutatkozik, ugyanis az alkatrészek gyártásához folyamatosan szükség van CNC gépkezelőkre. Németország élen jár utóbbi tekintetében, a világhírű német fémforgácsoló ipar folyamatosan igényli a kelet-közép európai országok szakembereit, ide értve a hegesztőket is – írja a bmax.hu. A nyugat-európai országok jó lehetőséget rejtenek a gasztronómia gyakorlati területein szaktudással rendelkező munkavállalóknak is, a szakács és cukrász szakma kifejezetten keresett foglalkozás most Európa gazdagabb felén. Akárcsak nálunk a Balatonnál főszezonban, Nyugat-Európában egész évben kapkodnak a külföldi munkaadók a szakácsokért és cukrászokért. Számukra a lehetőségek azért tágabbak a más szakmával rendelkező munkavállalókénál, mert a szállodák és más vendéglátóhelyek más munkaerőt is keresnek az éttermi munkák mellett. Kétségtelen, hogy a kategóriában a pincér állás tekinthető – már ami a nyelvtudást illeti – problematikusnak, mert stabil és magabiztos nyelvtudás nélkül utóbbi nem tölthető be.

Programozók és szoftverfejlesztők előnyben

Épp a napokban jött ki az a friss adat, miszerint hazánkban több mint húszezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Ugyanez a tendencia kimutatható Nyugat-Európában is és az igaz, hogy Magyarországon az átlagkeresethez képest sokkal jobban az informatikus fizetések, külföldön ők akár az itthoni fizetések többszörösét is megkereshetik. Utóbbi majdnem igaz a szakképzett és nyelvtudással rendelkező építőipari munkavállalókra is. Akárcsak hazánkban, Nyugat-Európában is óriási a kereslet a villanyszerelőkre, ácsokra, burkolókra és kőművesekre, jelentősen feltolva az érintett szakmák űzőinek fizetését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).