Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2019. Július 30. 10:34, kedd | Külföld
Forrás: Bmax

Ezekkel a szakmákkal a legkönnyebb állást találni nyugaton

Ezekkel a szakmákkal a legkönnyebb állást találni nyugaton

Mivel az Európai Unió létezésének egyik alappillére a munkaerő szabad áramlása, a magyar állampolgárnak sem nehéz az egyre inkább egységesebbé váló gazdasági térben munkát vállalni.

Egyre másra jelennek meg az olyan jelentések, amelyekből egyértelműen látszik, mennyire sok olyan szakma van, ami kifejezetten hiányszakmának számít Nyugat-Európa több országában is. Mint látni fogjuk, a hiányszakmák skálája meglehetősen széles. A külföldi munkavállalásban gondolkodóknak kifejezetten jó hír lehet, hogy ma már nemcsak mérnökökre, orvosokra vagy éppen összeszerelőkre van szükség Európa nyugati felén, hanem egyéb szakmákra is. Írásunkban mindenekelőtt azokat a szakmákat gyűjtöttük össze, melyek a külföldi munkaerő-közvetítő cégek kínálatában találhatóak, meg és döntően Németországba, Ausztriába és Angliába keresnek munkaerőt.

Nyelvtudás nélkül a könnyű is nehéz

Nem véletlenül próbálkoznak egyre többen a külföldi munkavállalással. Nyugat-Európában a hazai bérek többszörösét is meg lehet keresni. Nyilván munkakör és munkakör között különbség van, értve ezalatt azt a tényt, hogy a hiányszakmák az igazán jól fizető szakmák. A munkaerő közvetítő cégek tapasztalatai szerint bár egyre több külföldi állás közül lehet válogatni, a megfelelő szakirányú képzettség mellett legalább annyira fontos a megfelelő szintű nyelvtudás is. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az angol vagy német szakmai nyelv elsajátítása a külföldi munkavállalás előtt gyakorlatilag szükséges előfeltétel. Amennyiben tehát valamilyen hazai OKJ-s képzésen szereztünk szakképesítést, szükség lesz az EUROPASS bizonyítvány kiváltásra is, mellyel szakmánkat az adott országban elfogadtathatjuk.

Hegesztők és CNC gépkezelők a német fémiparban

Bő két évtizeddel ezelőtt még rendre a babysitter állás volt a legkeresettebb Nyugat-Európában. Sokat fordult a világ azóta, mert ma ez egyik legkeresettebb szakma a gépiparban mutatkozik, ugyanis az alkatrészek gyártásához folyamatosan szükség van CNC gépkezelőkre. Németország élen jár utóbbi tekintetében, a világhírű német fémforgácsoló ipar folyamatosan igényli a kelet-közép európai országok szakembereit, ide értve a hegesztőket is – írja a bmax.hu. A nyugat-európai országok jó lehetőséget rejtenek a gasztronómia gyakorlati területein szaktudással rendelkező munkavállalóknak is, a szakács és cukrász szakma kifejezetten keresett foglalkozás most Európa gazdagabb felén. Akárcsak nálunk a Balatonnál főszezonban, Nyugat-Európában egész évben kapkodnak a külföldi munkaadók a szakácsokért és cukrászokért. Számukra a lehetőségek azért tágabbak a más szakmával rendelkező munkavállalókénál, mert a szállodák és más vendéglátóhelyek más munkaerőt is keresnek az éttermi munkák mellett. Kétségtelen, hogy a kategóriában a pincér állás tekinthető – már ami a nyelvtudást illeti – problematikusnak, mert stabil és magabiztos nyelvtudás nélkül utóbbi nem tölthető be.

Programozók és szoftverfejlesztők előnyben

Épp a napokban jött ki az a friss adat, miszerint hazánkban több mint húszezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Ugyanez a tendencia kimutatható Nyugat-Európában is és az igaz, hogy Magyarországon az átlagkeresethez képest sokkal jobban az informatikus fizetések, külföldön ők akár az itthoni fizetések többszörösét is megkereshetik. Utóbbi majdnem igaz a szakképzett és nyelvtudással rendelkező építőipari munkavállalókra is. Akárcsak hazánkban, Nyugat-Európában is óriási a kereslet a villanyszerelőkre, ácsokra, burkolókra és kőművesekre, jelentősen feltolva az érintett szakmák űzőinek fizetését.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.

2023. Január 26. 06:49, csütörtök | Külföld

Meta: Donald Trump vissztérhet a Facebookra és Instagramra

Visszaállítja Donald Trump fiókját a Facebook és Instagram közösségi médiumok anyavállalata - közölte a Meta.