Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Hírek

2020. Január 15. 13:09, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ezek most a legnépszerűbb és legkülönlegesebb babanevek

Ezek most a legnépszerűbb és legkülönlegesebb babanevek

A tavalyi évben is számos új név került bejegyzésre az anyakönyvezhető keresztnevek listájára, melyek jóváhagyásáról a Magyar Tudományos Akadémia hozza meg a döntést.

„A különleges lánynevek között 2019-ben előkelő helyet foglalt el a Kloé, a Zsüliett, a Dzsenna és Szeréna, a fiúknál pedig népszerű volt a Maximusz, a Szantiágó, a Kolin, Eliot, Izmael és a Joel” – mondta el a hirado.hu-nak Faludiné Habuczki Piroska egri anyakönyvvezető.

A külföldi vagy a régi magyar is nevek népszerűek

A szülők az utóbbi években előszeretettel adnak gyermeküknek külföldi neveket – főként angol és spanyol nevet –, melyek kiválasztásánál sok esetben filmekből és tévésorozatokból merítenek ihletet, de a híres színészek és énekesek keresztnevei is nagy népszerűségnek örvendenek. Érdemes azonban észben tartani, hogy a külföldi nevek szigorúan csak magyar helyesírással bejegyezhetők.

„A hétköznapibb nevek továbbra is elterjedtek: lányoknál az Anna, Luca, Emma, fiúknál a Bence, Balázs, Bálint, Dániel, Zoltán volt sok az utóbbi hónapokban, illetve új visszatérő a Gergő” – fogalmazott az anyakönyvvezető. Nagy meglepetésre a régi magyar nevek szintén kezdenek visszatérni.

Ha a szülő olyan nevet szeretne adni gyermekének,
amely még nincs bejegyezve,
hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie a Kormány.hu portálról letölthető formanyomtatványon. Az államtitkárság továbbítja a kérvényt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, itt pedig a nyelvész szakemberekből álló utónévbizottság szakvéleményt készít a kérvényezett névről.

Az Akadémia által készített szakvéleményhez számos alapelvet áttekintenek, melyek közül az egyik legfontosabb kitétel, hogy anyakönyveztetni legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehetséges. Becéző név elfogadható, viszont többszörös becézés – például Icuka – nem lehetséges.
Fantázianevek is bejegyezhetők, azonban csak abban az esetben, ha az hangzásában és jelentésében nem hat károsan a gyermek személyiségfejlődésére.

Ilyen szempontból került már elutasításra például a Pötyi vagy a Kopasz név. Ha az idegen eredetű utónévnek létezik magyar változata – például Jacqueline, Zsáklin –, akkor az utóbbit javasolják.

A legfrissebb, 2020-as anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke az Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján megtekinthető.

Engedélyezett és elutasított nevek

A 2019-ben elfogadott, anyakönyveztethető új nevek listáján található a lánynevek között például a Hürrem. A török eredetű név, melynek jelentése boldog, vidám, a Szulejmán sorozatból lehet ismerős. Fölkerült a listára a Lilibet, amely az Elizabet becéző változata, a görög mitológiából ismert Hébé, aki a fiatalság istennője, valamint a Pippa, a Filippa becéző változata, amely Pippa Middleton, Katalin hercegné húgának neve.

A fiúk listáján újonnan bejegyzett név például a Terenc, a latin Terentiusból – ami egyben Terence Hill keresztneve is –, a Parker, ami eredetileg egy angol családnév és parkfőnököt jelent – továbbá a sorozatkedvelőknek csenghet ismerősen –, a szláv eredetű Dárkó, amely Isten ajándékát jelent, valamint a héber Lior, melynek jelentése: én vagyok a fény.

Számos név azonban elutasításra került, a lányoknak nem adható például a Cinke, Izáura és a Rába, a fiúknak pedig a Dudi, a Triszmegisztosz és a Portosz.

Elhalványul az öröklődő keresztnévadás

„Manapság már ritkán látni olyat, hogy az édesapa keresztnevét kapja meg a fiúgyermek. Ilyenkor inkább két nevet adnak a gyereknek, és a második névnek adják az apuka nevét, de a gyerekek ma már ritkán viszik tovább az apa vagy az anya keresztnevét” – mondta az anyakönyvvezető.

A hagyományos keresztelők mellett szokás névadó ünnepséget tartani, amelyet az anyakönyvvezető bonyolít le a polgármesteri hivatalban. Az eseményen a szülők – hasonlóan a keresztelőhöz – névadó szülőket választanak, majd az anyakönyvvezető kiállít egy emléklapot, elmondja a gyermek nevét, majd a család koccintással ünnepel.

Faludiné Piroska szerint a névadó ünnepségeket egyelőre ritkán tartanak, a tavalyi évben három-négy rendezvény volt Egerben.

Címkék: keresztnevek, utónevek

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 09. 09:22, vasárnap | Helyi

Felborult egy busz, meghalt egy ember az M5-ös autópályán

2020. Augusztus 08. 12:00, szombat | Helyi

Történelmi emlékek

A Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb területegysége, a Szikra és az Alpári-rét a Kecskeméttől mintegy 25 km-re, keletre található Tisza-ártér legértékesebb része.

2020. Augusztus 08. 11:00, szombat | Helyi

Miért nem emlékszünk az álmunkra?

Miért van az, hogy míg egyesek akár napok múltán is fel tudják idézni az álmaikat, addig mások egyáltalán nem emlékeznek rájuk?

2020. Augusztus 08. 09:00, szombat | Helyi

Így hat a testre, ha abbahagyjuk a sportolást

Szinte minden fitneszrajongó életében eljön az a pont, amikor bedobja a törölközőt, mind átvitt, mind szó szerinti értelemben.