Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2020. Január 15. 13:09, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ezek most a legnépszerűbb és legkülönlegesebb babanevek

Ezek most a legnépszerűbb és legkülönlegesebb babanevek

A tavalyi évben is számos új név került bejegyzésre az anyakönyvezhető keresztnevek listájára, melyek jóváhagyásáról a Magyar Tudományos Akadémia hozza meg a döntést.

„A különleges lánynevek között 2019-ben előkelő helyet foglalt el a Kloé, a Zsüliett, a Dzsenna és Szeréna, a fiúknál pedig népszerű volt a Maximusz, a Szantiágó, a Kolin, Eliot, Izmael és a Joel” – mondta el a hirado.hu-nak Faludiné Habuczki Piroska egri anyakönyvvezető.

A külföldi vagy a régi magyar is nevek népszerűek

A szülők az utóbbi években előszeretettel adnak gyermeküknek külföldi neveket – főként angol és spanyol nevet –, melyek kiválasztásánál sok esetben filmekből és tévésorozatokból merítenek ihletet, de a híres színészek és énekesek keresztnevei is nagy népszerűségnek örvendenek. Érdemes azonban észben tartani, hogy a külföldi nevek szigorúan csak magyar helyesírással bejegyezhetők.

„A hétköznapibb nevek továbbra is elterjedtek: lányoknál az Anna, Luca, Emma, fiúknál a Bence, Balázs, Bálint, Dániel, Zoltán volt sok az utóbbi hónapokban, illetve új visszatérő a Gergő” – fogalmazott az anyakönyvvezető. Nagy meglepetésre a régi magyar nevek szintén kezdenek visszatérni.

Ha a szülő olyan nevet szeretne adni gyermekének,
amely még nincs bejegyezve,
hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie a Kormány.hu portálról letölthető formanyomtatványon. Az államtitkárság továbbítja a kérvényt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, itt pedig a nyelvész szakemberekből álló utónévbizottság szakvéleményt készít a kérvényezett névről.

Az Akadémia által készített szakvéleményhez számos alapelvet áttekintenek, melyek közül az egyik legfontosabb kitétel, hogy anyakönyveztetni legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehetséges. Becéző név elfogadható, viszont többszörös becézés – például Icuka – nem lehetséges.
Fantázianevek is bejegyezhetők, azonban csak abban az esetben, ha az hangzásában és jelentésében nem hat károsan a gyermek személyiségfejlődésére.

Ilyen szempontból került már elutasításra például a Pötyi vagy a Kopasz név. Ha az idegen eredetű utónévnek létezik magyar változata – például Jacqueline, Zsáklin –, akkor az utóbbit javasolják.

A legfrissebb, 2020-as anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke az Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján megtekinthető.

Engedélyezett és elutasított nevek

A 2019-ben elfogadott, anyakönyveztethető új nevek listáján található a lánynevek között például a Hürrem. A török eredetű név, melynek jelentése boldog, vidám, a Szulejmán sorozatból lehet ismerős. Fölkerült a listára a Lilibet, amely az Elizabet becéző változata, a görög mitológiából ismert Hébé, aki a fiatalság istennője, valamint a Pippa, a Filippa becéző változata, amely Pippa Middleton, Katalin hercegné húgának neve.

A fiúk listáján újonnan bejegyzett név például a Terenc, a latin Terentiusból – ami egyben Terence Hill keresztneve is –, a Parker, ami eredetileg egy angol családnév és parkfőnököt jelent – továbbá a sorozatkedvelőknek csenghet ismerősen –, a szláv eredetű Dárkó, amely Isten ajándékát jelent, valamint a héber Lior, melynek jelentése: én vagyok a fény.

Számos név azonban elutasításra került, a lányoknak nem adható például a Cinke, Izáura és a Rába, a fiúknak pedig a Dudi, a Triszmegisztosz és a Portosz.

Elhalványul az öröklődő keresztnévadás

„Manapság már ritkán látni olyat, hogy az édesapa keresztnevét kapja meg a fiúgyermek. Ilyenkor inkább két nevet adnak a gyereknek, és a második névnek adják az apuka nevét, de a gyerekek ma már ritkán viszik tovább az apa vagy az anya keresztnevét” – mondta az anyakönyvvezető.

A hagyományos keresztelők mellett szokás névadó ünnepséget tartani, amelyet az anyakönyvvezető bonyolít le a polgármesteri hivatalban. Az eseményen a szülők – hasonlóan a keresztelőhöz – névadó szülőket választanak, majd az anyakönyvvezető kiállít egy emléklapot, elmondja a gyermek nevét, majd a család koccintással ünnepel.

Faludiné Piroska szerint a névadó ünnepségeket egyelőre ritkán tartanak, a tavalyi évben három-négy rendezvény volt Egerben.

Címkék: keresztnevek, utónevek

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 13:35, kedd | Helyi

Rekord számú maskarás búcsúztatja a telet az idei busójáráson

Minden eddiginél több, 1750 maskarással űzik a telet az egy hónap múlva kezdődő mohácsi busójáráson, amelyre a szervezők kedvező időjárás esetén napi 50-60 ezer érdeklődőt várnak.

2020. Január 21. 11:57, kedd | Helyi

Nem ördögtől való az esti 10 órai evés sem

A kövérség elleni harc azonban nem csak az egyén feladata - vallja a diabetológus szakember.

2020. Január 21. 11:49, kedd | Helyi

Milyen orvosi igazolás kell a jövedelemadó-kedvezményhez?

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadóból vehető igénybe.

2020. Január 21. 11:43, kedd | Helyi

Várják az ajánlásokat a kitüntető díjakra

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata – a 10/2016. /IV. 01./ önkormányzati rendelete alapján – lehetőséget biztosít kitüntető cím, kitüntető díjak és elismerő oklevél adományozására.