Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 19. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ez történik a testünkkel, ha abbahagyjuk a dohányzást

Ez történik a testünkkel, ha abbahagyjuk a dohányzást

Tudjuk, hogy egészségtelen, de túl jólesik ahhoz egy slukk, hogy abbahagyjuk? Megmutatjuk, mi történik testünkkel azután, hogy elszívtuk az utolsó cigarettát.

Látványos grafikával hívja fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire a patikaláncot fenntartó, gyógyszerszállítással is foglalkozó egészségügyi cég, a CVS Health. Ebből kiderül, hogy már 20-30 perccel a dohányzás abbahagyása után jelentkeznek az első pozitív jelek: a vérnyomás és a pulzus csökkeni kezd, a kezek és lábak pedig (a javuló keringésnek köszönhetően) felmelegedni.

Ahhoz viszont már 8 órának kell eltelnie, hogy vérünk szénmonoxid-szintje csökkenni, oxigénszintje pedig emelkedni kezdjen. Ízérzékelésünk és szaglásunk két nap elteltével kezd el javulni, ahhoz pedig három nap kell, hogy hörgőink is elkezdjenek megnyugodni.

Azonnali javulásokat nem nagyon szabad várnunk a dohányzás abbahagyta után: keringési rendszerünk, tüdőfunkcióink és állóképességünk ugyanis legjobb esetben 2 hét, de legrosszabb esetben akár 3 hónap után kezdenek csak el javulni. Szintén hónapok kellenek ahhoz, hogy köhögésünk abbamaradjon, tüdőnk pedig megtisztuljon a nyáktól. Ezáltal nemcsak megtisztul, hanem a fertőzésveszély is csökken - ennek köszönhetően pedig általános energiaszintünk is javul: mindezekhez viszont 1-9 hónap is kellhet.

A CVS adatai szerint az előnyök halmozódása még nem áll meg itt. Egy év elteltével ugyanis a szívproblémák kialakulásának esélye felére csökken (egy dohányoséhoz képest), 5 év elteltével pedig a stroke kockázata nem lesz nagyobb, mint egy soha nem dohányzó embernek, de addigra felére csökken a száj-, torok-, nyelőcső- és hólyagrák, valamint améhnyakrákkockázata is.

A helyzet aztán folyamatosan javul tovább: 10 év múltán már elmondhatjuk, hogy feleolyan eséllyel lehetünk tüdőrákosak, mint egy dohányos, a hasnyálmirigyrák kockázata pedig nagyjából akkora, mint amennyi egy hasonló korú nemdohányzóé.

15 év alatt a szervezet leküzdi a legtöbb hátrányt, addigra a szívproblémák kialakulásának és a halál kockázata megegyezik egy nemdohányzóéval. A túléléshez tehát szükségünk lesz 15 év fegyelemre!

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.