Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Október 05. 12:00, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Ez „Tök finom” !!!

Ez „Tök finom” !!!

Egyik őszi kedvencünk, a tök, sokkal változatosabban elkészíthető étel, mintsem gondolnánk.

Gyömbéres, mézes sütőtök-krémleves

Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök, 1 fej lilahagyma, vaj vagy olívaolaj, 1 dl főzőtejszín, só, méz, gyömbér.

Elkészítése:
A sütőtököt kis kockára vágjuk. A lilahagymát vajban vagy olívaolajban megpároljuk, majd hozzáadjuk az aprított tököt, kevés vizet, egy csipet sót, és kis lángon tovább pároljuk. Mikor megpuhult a tök, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a főzőtejszínt, mézzel és – lehetőleg frissen reszelt - gyömbérrel ízesítjük. Egy pillanatra még visszatesszük a tűzre, és már tálalhatjuk is. Hidegen is kiváló!

Fokhagymás tökleves

Hozzávalók:
1 kisebb spárgatök, 2 kemény paradicsom, 1 evőkanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél liter hús- vagy erőleves, petrezselyemzöld, olaj, só, őrölt fehérbors.

Elkészítése:
Leveses fazékban felhevítjük az olajat, és világos rántást készítünk (rászórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve világossárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve vizet öntünk rá, és addig keverjük, amíg egészes sima, csomómentes nem lesz). Ezután felöntjük a hús- vagy erőlevessel és beletesszük a kockákra vágott tököt. Felforraljuk, és a forrástól számított pár percig még fedetlenül főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. Közben a tejfölt simára keverjük egy kevés vízzel, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a borsot és az apróra metélt petrezselyemzöld felét. A fűszeres tejfölt a levesbe öntjük, és kevergetve kiforraljuk. Végül beletesszük a megmosott és kockára vágott paradicsomot és a megmaradt petrezselymet, amivel még egy pillanatig összeforraljuk.

Tökfasírt

Hozzávalók:
1 nagyobb tök, 3 db zsemle, 1 egész tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, kevés zsemlemorzsa, só, őrölt bors, kapor vagy petrezselyem.

Elkészítése:
A tök fasírt ugyanúgy készül, mint a hagyományos fasírt – tulajdonképpen a húst helyettesítjük a zöldséggel, és így nagyon izgalmas ízt kapunk! A beáztatott, jól kinyomkodott zsemlével összekeverjük a gyalult tököt (alaposan csöpögtessük le!), beletesszük a tojást, a sót és a borsot, belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát, és ízlés szerint adunk hozzá kaprot vagy petrezselymet. Összedolgozzuk, morzsába forgatjuk, majd kisütjük úgy, ahogyan a fasírtot szoktuk.

Rántott tök kicsit másként

Hozzávalók:
1 kisebb, zsenge tök, 2 dl tejföl vagy natúr joghurt, 1 tojássárgája, 10 dkg kék sajt lereszelve (pl. Márvány), metélőhagyma, őrölt bors, szerecsendió. kevés liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, és a megszokottnál kicsit vékonyabbra felszeleteljük (a belseje természetesen nem kell). A tökszeleteket besózzuk, és pár percig állni hagyjuk, majd alaposan leitatjuk. A joghurtot vagy tejfölt összekeverjük a reszelt sajttal és a tojássárgájával, majd borssal, szerecsendióval és az apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük. A masszával megkenünk egy-egy tökszeletet, majd egy másikkal összefordítjuk, és a „tökszendvicseket” a szokásos módon: lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, és kisütjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.