Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 08. 13:13, péntek | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Évről-évre egyre sikeresebb a Hagyományőrző Falusi Disznóvágás Petőfiszálláson

Évről-évre egyre sikeresebb a Hagyományőrző Falusi Disznóvágás Petőfiszálláson

2019. február 2-án, szombaton immáron 7. alkalommal rendezték meg Petőfiszálláson a Hagyományőrző Falusi Disznóvágást.

Az egész napos rendezvény reggel 7:00 órakor vette kezdetét. A disznókat ezúttal lovaskocsi húzta be a helyszínre a Faluház mellé, majd Szász János polgármester köszöntőjével vette kezdetét a rendezvény, melyet megtisztelt részvételével Bartos Mónika országgyűlési képviselő is. A régi disznóvágási szokásokról Kiss Sándor beszélt, magyarázva a történéseket, hiszen ezután következett a hagyományos módon elvégzett disznóvágás. A perzselés szalmával és kézi disznópörkölővel történt, majd a böllérek és segítőik szakszerűen felbontották a húst a következő munkafolyamatokhoz. A munkálatokból sok helyi lakos, és intézményi dolgozó kivette a részét, jó hangulatban folyt a közös munka. Közben népdalokat énekelt Kiss Ákos, valamint Kócsó Nándor és zenekara muzsikált.

Ebben az évben is a nagy rendezvénysátorban zajlott a vendéglátás, és itt álltak színpadra a nap folyamán a fellépők. Szász János polgármester beszédében kiemelte a hagyományok őrzésének fontosságát, miszerint az idősebb generáció átadja a fiataloknak az elődeinktől örökölt tudást. Ahogy elmondta, a disznóvágás jó alkalom, hogy a munka mellett a családtagok, barátok, szomszédok közösen asztalhoz üljenek, beszélgessenek és szórakozzanak.

A reggelire 10:00 órakor került sor. A felszolgált sült húst, májat és tepertőt már az előző nap levágott és feldolgozott sertésből készítették. A vendégfogadó pogácsa mellett a vendégek megkóstolhatták a Királyi Szakácsok által helyben sütött lángost és fánkot is. A reggeli ideje alatt Vas László és Pázmándi Judit lépett színpadra, és gyönyörű népdalokat adtak elő, majd Kiss Ákos énekkel szórakoztatta a vendégeket.

A rendezvényen résztvevők a Faluház nagytermében megtekinthették a Petőfiszállás Értéktár című kiállítást, de ezen kívül is sokféle régi hagyományos eszköz került kiállításra. Az itt elhelyezett asztaloknál többféle kártyajátékkal, valamint rex és biliárd asztalon játszhattak a kikapcsolódni vágyók.

A főzőmesterek 6 bográcsban főzték a pörköltet az esti vacsorához, valamint a disznókból másfél mázsa hurkát és ugyanennyi kolbászt töltöttek meg a nap folyamán a böllérek és segítőik.

A program a színpadon 16:00 órakor folyatódott, elsőként Tarjányiné Lencsi és a Scola tagjai énekeltek, majd a Petőfiszállási Néptánccsoport produkciója következett. Ezt követte a Szentkúti Nyugdíjas Klub dalkörének szereplése Forgó Istvánné vezetésével. 17:00 órakor lépett színpadra Bunyós Pityu, aki mulatós műsorával szórakoztatta a több száz vendéget egy órán át. Ezután következett az erre az alkalomra készült vágódeszkák, húsvágó tőkék, és a tombola fődíj (2 db kismalac) kisorsolása. Ezt követően kerültek átadásra az elismerő oklevelek és ajándékok a rendezvény segítőinek. A mesterböllérek és a főzőmesterek speciális felirattal ellátott kötényt és sapkát, valamint fakanalat kaptak ajándékba. Az intézmények dolgozói, a segítők és a fellépők is vehettek át köszönetképpen ajándékot. A vacsora alatt Együd Ádám és barátai szórakoztatta a közönséget.

A program még ezután sem ért véget, hiszen Kócsó Nándor és zenekara szolgáltatta a talpalávalót egészen késő estig, a táncolni vágyók nagy örömére. A büfét a Flamingó Bisztró biztosította.

A rendezvény támogatói: Petőfiszállás Községi Önkormányzat, Petőfiszállási Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató központ, Petőfiszállási Főzőkonyha, Petőfiszállási Csicsergő Óvoda, Szabó András – Szabó Tüzép, Tóth Vince, Krupa-Tóth Mihály, Paksi Lajos, Hegedűs Csaba, az Iványi család, Trombitás Imre, Szentkúti ABC, Kiss Torma Kft., Majsa Pite, Keleti Fény Mgtsz., Királyi Szakácsok, Integrál ÁFÉSZ, Nemzeti Fórum Petőfiszállási Szervezete, Kis István, Sári Péter, Lukács Árpád.

A rendezvény szervezői ezúton mondanak köszönetet a szereplésért: a Szentkúti Nyugdíjas Klub Dalkörének, a Petőfiszállási Néptáncegyüttesnek, Együd Ádámnak és barátainak, Tarjányiné Lencsinek és Kiss Sándornak, valamint köszönik minden segítő és közreműködő munkáját, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Külön köszönet a bölléreknek: Pintér Károlynak, Molnár Lajosnak és Tóth Józsefnek, valamint segítőiknek az áldozatos munkát, valamint sütő-, és főzőmestereinknek: Torma Istvánnak, Nagy Jánosnak, Mészáros Istvánnak, Ifj. Mészáros Istvánnak, Fekete Károlynak, Seres Sándornak, valamint Móczár Lászlónak és Nagy Péternek.

(A cikket és a képeket Nagy Tímea készítette.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).