Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 05. 09:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

ÉVOSZ: a rendelések csökkenésére számítanak az épületépítő vállalkozások

ÉVOSZ: a rendelések csökkenésére számítanak az épületépítő vállalkozások

Az épületépítéssel foglalkozó vállalkozások jelentős része a rendelések mennyiségének további csökkenésével számol mind a közbeszerzési, mind a magánmegrendelői piacon az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérésének eredményei szerint.

A szövetség csütörtöki, MTI-nek küldött elemzése szerint a nettó árbevétel tavaly a válaszadók kétharmadánál emelkedett, de az idén csak a cégek fele számol ezzel.

A felmérés szerint az idei évre növekedést elsősorban a magánmegrendelésben megvalósuló ipari épületek és raktárak, valamint komplex ipari létesítményeket kivitelező cégek prognosztizáltak. Az árbevétel-arányos jövedelmezőség terén is elsősorban ezek a cégek járnak elöl, náluk 10 százalék feletti ez az érték, míg a zömében lakóépületek kivitelezésével foglalkozó vállalkozásoknál csak 0-3 százalék. A válaszadók háromnegyede szerint árbevétel-arányos jövedelmezőségük 2023-ban nem tud javulni. A lakossági megrendeléseknél kivárás jellemző, mert a lakosság megtakarításai nem elegendők sem új építésére, sem a felújításra, hitelt pedig nem vesznek fel a magas kamatok miatt - jegyezték meg a közleményben.

Az üzleti tevékenység gördülékenységét a válaszok alapján a megrendelések hiánya, a magas infláció és a vele együtt konvergáló magas kamatkörnyezet akadályozza leginkább (76 százalék), valamint - ahogy az elmúlt években, úgy most is - a jól képzett szakemberek hiánya (54 százalék). A gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága, a szűkülő piacon felerősödött verseny ugyanúgy akadályozza a vállalkozások mindennapjait, mint a magas adminisztrációs terhek - ezekről nagyjából a válaszadók harmada vélekedett így. Az adminisztrációs teher a cégek szerint az elmúlt időszakban nemigen csökkent. A felmérés alapján az építőanyagok, építési termékek hiánya nem okozott gondot az elmúlt fél évben, a cégek ilyen problémát nem tapasztaltak.

Az elemzés arra is kitér, hogy a munkaerő megtartásához szükséges béremelést a cégek nem tudták inflációkövető módon megvalósítani, az idén átlagosan 11 százalékkal nőnek a bérek. A magasépítési kivitelezési tevékenység költségét a munkabérek emelkedése mellett az energiaárak változása és az építési törmelék elszállítása, lerakása fogja még emelni.

A költségek emelkedését nem, vagy csak részben tudták érvényesíteni a kivitelezők, ami a jövedelmezőséget jelentősen rontja. A megrendelők és a kivitelezők közötti elszámolások, az áremelkedések közös viseléséről történő egyezkedés komoly feszültségeket generál a piacon - írta az ÉVOSZ.

Fotó: Pixabay

Címkék: építőipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.