Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. December 28. 21:17, péntek | Helyi
Forrás: Dongó Anita

Évet értékeltek a Koppány Íjászok

Évet értékeltek a Koppány Íjászok

A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület kilencedik éve működik Kiskunfélegyházán. Az egyesület célja a hagyományőrzés, a hagyománytisztelés, az íjászat népszerűsítése

Az egyesület tagjai 2018-ban összesen 29 íjászversenyen vettek részt, országos és világbajnokságon is megállták a helyüket. A versenyző tagok 43 arany, 31 ezüst és 21 bronzérmet szereztek idén. Többen is 1-2-3 osztályú íjászsportolói minősítést szereztek.

2018. február 25-én került sor a Koppányok 36. versenyére a KÉSZ Aréna Sportcsarnokban. A határon átívelő rendezvény célja a megmérettetés, a játék és az íjászat népszerűsítése volt.

A versenyek között idén is meghatározó volt a 2014 óta minden évben megrendezésre kerülő Dél-Alföldi Régiós Történelmi Versenysorozat. A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület tagjai a hatállomásos sorozat mindegyik állomásán eredményesen szerepeltek, a Dinnyés Gyula által főszervezett versenyeken aktívan közreműködtek.
A DAR versenysorozat befejező állomásának Kiskunfélegyháza adott otthont szeptember 8-án. A város központjában megrendezett versenyen az íjászok számot adhattak íjásztehetségükről, míg a nézőknek lehetőségük nyílt az íjászat kipróbálására, a verseny hangulatának megismerésére.

Mint, ahogy a februári kiskunfélegyházi versenyen, itt is nagy számmal jelentek meg versenyzők az ország minden tájáról, és határon túlról is, sőt Európa- és világbajnok íjászok is megtisztelték a versenyeket.

Június 11-én Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata köszöntötte a 2017/18-as versenyidőszakban sikereket elért sportolókat. Az elismerésben a Koppányok hét kiemelkedő versenyzője részesült.

Az íjászok életében fontos a közösségépítés, a közösségi élet kialakítása, a barátságok, a kapcsolatok ápolása. Ezért a Koppányok a jó hangulatú edzések mellett tavasszal a Dinnyés tanyán, míg ősz végén a Fürdőszállóban tartottak családias hangulatú összejövetelt. Szintén a csapatépítés volt a célja az augusztus elején gyönyörű környezetben, Cserépváralján megrendezésre kerülő íjásztábornak. Az egyhetes íjász edzőtábor felkészítő helyszíne volt a II. Történelmi Íjász Világbajnokságnak.
A Cserépváraljára nem utazó Koppányok ezidő alatt a Kurultájon szolgálták a magyar hagyományokat.
Augusztus 13-án a Koppányok négy fős válogatottja utazott Gyulára, ahol a II. Történelmi Íjász Világbajnokságon vettek részt.
A 25 ország résztvételével megrendezett HDH-IAA szabályrendszerű megmérettetésen, a Koppányok a selejtező versenyek mindegyikén meglőtték a kvalifikációs szintet, a rangsorolóba jutottak, és világbajnoki helyezést szereztek.
A világbajnoksággal egy helyen és egy héten belül rendezték meg az országos bajnokságot és a nemzeti bajnokságot is. Itt a Koppányok kiegészült létszámmal, szintén eredményesen szerepeltek.

Az egyesület íjászai aktív részesei a hagyományőrző rendezvényeknek is. Rendszeresen részt vesznek hagyományőrző programokon, a városi rendezvényeken, megemlékezéseken, bemutatókat tartanak és lehetőséget biztosítanak az íjászat kipróbálására. 2018-ban az egyesület tagjai május 1-jén a Parkerdőben a Majálison, valamint a Dél-100 Kft családi napján biztosítottak lehetőséget az íjászat megismerésére és kipróbálására.
A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület tagjai minden év augusztus 20-án történelmi életképet varázsolnak a városba. Idén a Huszárlaktanya épülete előtt várták az íjászat iránt érdeklődőket. Sokan látogatták a Turul Koppány standot, és komoly érdeklődő is akadt a nemzeti sport iránt.
A Magyar Íjász Szövetség küldetése ugyanis az, hogy 2030-ra az íjászat a nemzeti sporttá váljon. A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület minden tagja segíti a szövetség törekvéseit, e nemes cél megvalósulásának érdekében áldozatos munkával, de kitartóan éltetik és élik a magyar hagyományokat, köztük kiváltképp a magyar tradicionális íjászatot.

Dongó Anita

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.