Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 11. 09:38, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Évente 270 ezer gyalogos hal meg balesetben, nagy részük a mobiltelefonjuk miatt

Évente 270 ezer gyalogos hal meg balesetben, nagy részük a mobiltelefonjuk miatt

Egy kutatás szerint gyaloglás közben a mobiltelefon nyomkodása nagyobb veszéllyel jár, mint a zenehallgatás, vagy a telefonálás.

Évente átlagosan 270 ezer gyalogos hal meg az utakon, ami a közúti balesetek egyötödét teszi ki. Egy kutatás szerint gyaloglás közben a mobiltelefon nyomkodása nagyobb veszéllyel jár, mint a zenehallgatás, vagy a telefonálás.

Kutatót több száz olyan esetet vizsgáltak, ahol gyalogosok szenvedtek balestet. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy könnyebben éri baleset azt a személyt, aki sétálás közben a telefonját nyomkodja, mint azt, aki zenét hallgat, vagy telefonál.

A tanulmány szerint azok a gyalogosok, akik üzenetet írnak telefonjukon, könnyebben kerülnek veszélyes helyzetbe, például amikor körülnézés nélkül lépnek a járdáról az úttestre – olvasható a cnn.com-on.

A kutatás adatai szerint a telefonálás csak egy kicsivel növeli a baleseti kockázatot, a zenehallgatásnak pedig nem volt kimutatott hatása a gyalogosok biztonságára.

A kanadai Calgary Egyetem kutatói úgy vélik, a figyelmetlen gyalogosok egyre nagyobb problémát jelenteken a világ szinte minden nagyvárosában.

„Az okostelefonok elterjedése, a közösségi médiahasználat, a videó- és zenemegosztó oldalak beszivárognak a mindennapjainkba, elterelik a figyelmünket, ezért a gyaloglás, és az úttesten való átkelés közlekedésbiztonsági kérdés lesz a közeljövőben” – állítják a tanulmány szerzői.

Évente átlagosan 270 ezer gyalogos veszti életét a világon, amely a közúti balesetek egyötödét teszi ki. Egy decemberben közzétett tanulmány szerint, az Egyesült Államokban az elmúlt 20 évben intenzív emelkedésnek indult a fejsérüléses esetek száma.

A kutatók kimutatták, hogy a sérülések többsége a 13 és 29 év közötti embereknél fordult elő, és figyelmetlen vezetés, és sétálás közbeni üzenetküldés miatt következett be.

Az Egyesült Államokban működő Nemzeti Biztonsági Tanács adatai szerint 2018-ban 2841 ember szenvedett halálos balesetet figyelmetlenség miatt. A becslésük szerint 2018-ban több mint hatezer gyalogos vesztette életét, ami a legmagasabb szám az elmúlt húsz évben.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.