Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 03. 15:06, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Európa Filmdíjak magyar esélyekkel

Európa Filmdíjak magyar esélyekkel

Ma este adják át Berlinben az Európa Filmdíjakat, ahol Tarr Béla A torinói ló című alkotása három kategóriában nyerhet, de az igazi favorit A király beszéde és a Melankólia.

Ma este 20 órától az európai filmszakma krémje Berlinben ünnepel, s a kétórás díjátadón kiválasztják az idei év legjobb kontinentális teljesítményeit. Az Európai Filmdíj átadót idén 24. alkalommal rendezik meg, s minden páros évben a német főváros az esemény házigazdája.

Az idei jelöltlista az elmúlt évek legerősebb versenyét ígéri, s bár akadnak favoritok, a végső győzteseket talán soha nem volt olyan nehéz megtippelni, mint idén. A jelöltek között ugyanis szerepel az idei Oscar-gálán díjazott A király beszéde és a legjobb külföldi film kategóriában nyertes dán Egy jobb világ, valamint Lars von Trier Melankólia című mozija is. Mellettük titkos favoritnak számít az idei év egyik legkellemesebb meglepetése, a Hollywood aranykoráról szóló, Cannes-i díjazott némafilm, a The Artist.

Tarr Béla A torinói ló című alkotása három kategóriában jelölt: a rendezésért, az operatőri munkáért és a filmzenéért díjazhatják a magyar filmet. A díj 24 éves történetében több magyar sikert is elkönyvelhettünk: Pálfi György, Szabó István, Szász János és Bereményi Géza is kapott már európai elismerést. Tavaly Szimler Bálint Itt vagyok című rövidfilmje került be a jelöltek körébe, legutoljára pedig 2006-ban Kenyeres Bálint Before Dawn kisfilmje kapta meg az elismerést. Tarr esélyeit nehéz megtippelni, több szakmabeli szerint az operatőr Fred Kelemen nyerhet, mások úgy vélik, a Tarr a rendezői díjat is megnyerheti, mintegy életműdíj gyanánt. Kétségtelen, hogy régen volt ennyire nagy figyelem egy magyar jelölt iránt, ráadásul A torinói ló fajsúlyos kategóriákban érintett egy meglehetősen kiegyensúlyozott mezőnyben.

A korábban bejelentett díjak közül az európai koprodukciós díjat idén a spanyol producer, Mariela Besuievsky kapja. Munkássága elismeréseképp Mads Mikkelsen, dán színész különdíjat kap, az életműdíjat pedig idén a brit rendezőnek, Stephen Frearsnek ítélték oda. Az Európa Filmdíjátadóra évről évre kiemelt figyelem összpontosul. Idén több mint 25 televíziós stáb és harmincnál több akkreditált fotós tudósít a vörös szőnyeg mellől, a sajtóközpontból pedig több mint 150 akkreditált újságíró kíséri figyelemmel a díjkiosztót. A Magyar Nemzet Online élőben tudósít a gáláról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.