Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2016. December 16. 07:53, péntek | Külföld
Forrás: Infovárosok/MTI

EU-csúcs: Nem született döntés kvótaügyben, védeni kell a határokat, Afrikában kell megállítani a migrációt

EU-csúcs: Nem született döntés kvótaügyben, védeni kell a határokat, Afrikában kell megállítani a migrációt

A bevándorlás és a kvóta kérdésében továbbra is komoly ellentétek vannak az uniós országok között, de egy záródokumentumot azért sikerült elfogadni és több kérdésben megállapodniuk csütörtökön Brüsszelben.

Nem történt előrelépés a menekültek kötelező szétosztása, vagy ahogy korábban nevezték a kötelező kvóta ügyében az uniós csúcson. A cseh európai ügyi miniszter a találkozóról távozva újságíróknak úgy fogalmazott, hogy „szétfolyó tárgyalások” zajlottak a kérdésben eredménytelenül – számolt be róla az M1 Híradójában a közmédia brüsszeli tudósítója, Baraczka Eszter.

Mindemellett megerősítették elkötelezettségüket az EU-Törökország migrációs megállapodás teljes körű végrehajtása mellett, a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országokat pedig további támogatásukról biztosították az uniós országok állam- és kormányfői Brüsszelben csütörtökön.

Az uniós tagországok vezetői a tanácsülésen elfogadott, a migrációval foglalkozó zárónyilatkozatukban pozitívan értékelték, hogy Görögország már megtette az első lépéseket az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodásban rögzítettek végrehajtásét illetően, ugyanakkor felszólították a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a közös cselekvési terv megvalósítását.

Kiemelték az illegális migráció és annak kiváltó okainak kezelését célzó együttműködés fontosságát, amely elsősorban az Földközi-tenger középső medencéjét érintő migrációs beáramlást hivatott csökkenteni. További részletek kidolgozását javasolták a migráció összefüggésében indított partnerségi program öt - Niger, Mali, Nigéria, Etiópia, Szenegál - afrikai országával és arra szólították fel a tagállamokat, hogy fokozzák elkötelezettségüket a migrációs beáramlás megfékezése érdekében és a javítsák a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének arányát.

Hangsúlyozták, tovább kell erősíteni a líbiai parti őrség munkájának támogatását, többek között az Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti uniós flotta mandátumának kiszélesítésével a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében. Ezzel párhuzamosan meg kell teremteni a migránsok önkéntes visszatérésének lehetőségét ezzel is csökkentve a veszélyes tengeri utat választók számát.

Emlékeztettek az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) és az uniós határ- és parti őrség további támogatására, amely az ügynökségek stabil és fenntartható munkáját biztosítja.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy ébernek kell maradni a Földközi-tenger nyugati partvidékén és más migrációs útvonalakon fekvő országok tekintetében, hogy az unió képes legyen gyorsan reagálni az esetleges fejleményekre.

Az állam- és kormányfők zárónyilatkozatukban a felelősség és a szolidaritás elvének hatékony alkalmazását hangsúlyozták és elismerték a közös európai menekültügyi rendszer előremutató erőfeszítéseit. Megjegyezték ugyanakkor, más területek további munkát igényelnek, valamint azt sürgették, hogy a tanács jusson egyetértésre az EU menekültpolitikáját illetően a következő uniós elnökség fél éves mandátuma alatt.

Továbbá arra szólították fel a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az áthelyezés mechanizmusának végrehajtása terén, különösen a kísérő nélkül érkezett kiskorúak és a nemzetközi védelemre jogosult menekültek áttelepítése tekintetében.

A szöveg megjegyzi, ez utóbbi nem vonatkozik Magyarországra és Szlovákiára az ügyben folyó bírósági eljárás lezárultáig, valamint Lengyelországra, amely a felperesek oldalán avatkozott be az eljárásba.

Az állam- és kormányfők megerősítették támogatásukat Ciprus újraegyesítésének folyamatban lévő eljárásának tekintetében és leszögezték, a szigetország az unió tagja marad a folyamatot követően is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását

2022. Október 05. 13:32, szerda | Külföld

Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri.

2022. Október 05. 08:26, szerda | Külföld

ENSZ-fórum: a zöld átmenet helyett a túlélés vált az elsődleges szemponttá

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon.