Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 09. 14:21, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

EU-csúcs megállapodás: szigorítják az euróövezeti államok költségvetéseik koordinációját

EU-csúcs megállapodás: szigorítják az euróövezeti államok költségvetéseik koordinációját

A legfrissebb hírek szerint megállapodtak az euróövezeti államok a költségvetési koordináció szigorításában és a stabilizációs eszközök megerősítésében.

A közlemény szerint új költségvetési szabály mellett kötelezik el magukat, és a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt meg nem haladó költségvetéseket tekintik egyensúlynak. Ezen felül, a 3 százalékot meghaladó deficit automatikus szankciókat von maga után, kivéve ha a tagállamok többsége ezzel ellentétesen dönt. A mentőcsomagban részesülő államok költségvetését nagyon szigorúan ellenőrizheti majd a Bizottság és a Tanács. Fontos változás, hogy az EU kimondja, soha többé nem lesz olyan, hogy a magánbefektetőket is bevonják a válságkezelésbe. Az EU csúcson megállapodás született abban is, hogy az IMF kétoldalú alapokon nyújtandó, összesen 200 milliárd eurós kölcsön opcióját kidolgozzák. Egyetértés volt abban is, hogy felgyorsítsák a stabilitási mentőmechanizmus kapacitásának emelését, míg az állandó mechanizmus már jövő nyáron megkezdheti működését. Az euróövezeti államokon kívül a javaslatot Bulgária, Dánia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia is támogatta. Csehország és Svédország parlamenti konzultáció után dönt a részvételről. Magyarország és az Egyesült Királyság nem támogatta a javaslatot. Később egy magyar diplomata azt mondta, hogy Magyarország is az időt kérők között van, nem pedig az ellenkezők között. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként ma délelőttre ígért sajtótájékoztatót az ügyben.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: EU-csúcs, euróövezet

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 16:01, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését az országban, így az ott lakók éjfél és hajnali öt óra között nem léphetnek az utcára

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.