Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 26. 17:39, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Esély a félegyházi szülészet visszaállítására

Esély a félegyházi szülészet visszaállítására

A jövendő generációk joggal várják el Félegyházán a szülészeti ellátás visszaállítását. Egyebek mellett erről is beszélt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár március 25-én, kedden Kiskunfélegyházán

A jövendő generációk joggal várják el Félegyházán a szülészeti ellátás visszaállítását. Egyebek mellett erről is beszélt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár március 25-én, kedden Kiskunfélegyházán, Lezsák Sándor, a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje kampányzáró gyűlésén.

A művelődési ház zsúfolásig telt dísztermében Kapus Krisztián polgármester köszöntötte a házigazda jogán a vendégeket, közöttük Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, Osztie Zoltán plébánost, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökét, Bíró Zoltán irodalomtörténészt, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatóját, a térség polgármestereit.

A félegyháziak feszült figyelemmel hallgatták Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szavait, aki a félegyházi egészségügy történetének összefoglalása után arról beszélt, milyen módon érhető el az, amit – fogalmazott – a jövendő generációk joggal elvárnak tőlünk Félegyházán, azaz: a szülészeti ellátás visszaállítása.

– A szülészeti osztály legfontosabb megtartó ereje a népszaporulat. A 70-es években, a szülőotthonok fennállásakor 100 ezer anyából 40, 1000 újszülöttből 30-40 meghalt. A szülészeti osztályok általánossá válása után ez a szám a töredékére csökkent. Ez is mutatja, hogy megoldást azok a megfelelő forgalmú osztályok jelenthetnek, ahol biztonsággal, jó rutinnal dolgoznak a szakemberek. A félegyházi szülészeti osztály határeset volt. Ha akkor a hitelező vasmarka nem próbálja konszolidálni a város költségvetését, akkor ez az osztály valószínűleg ma is működne. A félegyházi kórház működését megmentettük, a kecskeméti megyei kórházhoz integrált intézmények másfél milliárd forintos adósságállományát néhány százmillióra csökkentettük, másfél milliárd forintos fejlesztés van folyamatban. Stabilizáljuk tehát a rendszert.

Rombolni lehet egyik napról a másikra, ahhoz azonban, hogy Félegyházán otthont teremtsünk a szülészetnek, módszeres építkezés kell. A kórház fejlesztésével ennek a körülményei összeállnak. De szakemberre is szükség van, mert a térségben szülő anyákat gondozni kell! Ennek érdekében felajánlok 2 millió forintot egy városi szülész státusz megteremtésére. Kezdjük el építeni a jövőt! Ez egyben egy kísérlet is lenne: hogyan tud a többletgondoskodást megadó szakember segítségével akár a népszaporulat is gyarapodni Félegyházán. Ha megteremtjük a közösségért felelős szülész intézményét közösen a várossal, akkor olyan gondoskodó modellt tudunk állítani, aminek néhány év múlva meg lesz az önök által várt eredménye – fogalmazott az államtitkár.

Az eseményen Lezsák Sándor Izsák, Kiskunmajsa és Kiskunfélegyháza polgármestereinek átadta azt a bizonyosságlevelet, amely arról tanúskodik, hogy a városokat adósságából maradéktalanul kiváltotta a kormány. Kiskunfélegyháza tanúsítványán nem kevesebb, mint 4 milliárd 863 millió 352 ezer 288 forintos összeg szerepel. Ekkora adósságtól szabadult meg ezzel a város.

Lezsák Sándor elmondta: a választókerület azon települései, amelyeknél nem volt szükség adósságkonszolidációra, a következő időszakban jelentős fejlesztési forrásokhoz jutnak. Részletesen kitért az értékekre és lehetséges kitörési pontokra is. Kiskunfélegyházán kiemelte a Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesületet, és mintaként beszélt a 13 félegyházi és környéki nagyvállalkozó és cégvezető által elindított, mára 26 tagúvá bővült összefogásról: 4500 főt foglalkoztatnak, éves árbevételük pedig meghaladja a 150 milliárd forintot.

– A Csányi József vezette egyesület bebizonyította: képes munkahelyeket teremteni, beruházási, gazdaságfejlesztési programokat végiggondolni. Ilyen együttműködésre lesz szükség Kiskunmajsán és Izsákon is. Azt követően pedig össze lehet majd illeszteni a fogaskerekeket, hogy összeadódjanak a térségi, a megyei és kormányzati erőfeszítések a Duna-Tisza közén – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Kövér László megköszönte a 2,1 millió támogató aláírást, amely - mint mondta - komoly esélyt ad ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP szövetség folytatni tudja a munkát a választások után. A rendezvény záróbeszédét Balla László alpolgármester mondta, aki a közös célt így fogalmazta meg: „térségünk váljon adottságait, lehetőségeit kihasználni tudó, virágzó fejlődő területté!”

T. T.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.