Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2017. Október 28. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: penzcentrum.hu

Erről mélyen hallgatnak a boltok: tízezreket spórolhatsz, ha így vásárolsz

Erről mélyen hallgatnak a boltok: tízezreket spórolhatsz, ha így vásárolsz

Azt, hogy mire és mennyit költenek az emberek, nagyban befolyásolja, hogy milyen érzelmi állapotban vannak éppen.

Az eddigi vélekedések azonban megdőlni látszanak, ugyanis egy új kutatás rávilágít arra, hogy azok, akik szomorúak jóval hajlamosabbak túlköltekezni, mint azok, akik majd kicsattanak az örömtől. Ez pedig sok százezres plusz kiadást jelenthet évente.

Ha az ember lehangolt, könnyen érezheti úgy, hogy egy kis vásárlás majd felvidítja. Ezt pedig már egy kutatás is bizonyítja. Legalábbis azt a részét, hogy ha valaki szomorú vagy stresszes, akkor sokkal többet költ, mintha kiegyensúlyozott lenne. Sőt már a puszta unatkozás is elég lehet ahhoz, hogy az ember a pénztárcájához nyúljon.

Azoknál a vásárlóknál, akik szomorúak vagy stresszesek voltak, netán unatkoztak 14 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy túlköltekeznek, mint azoknál akik boldognak vagy semleges érzelmi állapotúnak vallották magukat - állítja egy, 2500 vásárló bevonásával készített brit kutatás.

Az összes érzelemi reakció közül a stressz volt a legköltségesebb. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a stressz érzése 10 százalékkal növelte a túlköltekezés valószínűségét. Ráadásul az unatkozással kombinálva ez összesen 1250 fontjába (mai árfolyamon 420 ezer forint körüli összeg) került a gondterhelt vásárlóknak évente. A kutatás emellett azt is kimutatta, hogy a nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel vásárolnak szépségápolási termékeket, akkor ha szomorúnak érzik magukat.

Nem meglepő módon a ruhák, a rágcsálnivalók és a gyorsételek voltak a legkedveltebb termékek a búskomorság legyőzésére. Ez a gyógymód azonban nem csak a pénztárcákra, de az egészségre is kártékony.

A kutatás párhuzamot von továbbá a gyors fizetési eszközök és a megnövekedett vásárlások között is. A válaszadók kétharmada ugyanis betéti vagy hitelkártyáját használta az érzelmi alapú vásárlásoknál. Ezek a kártyák ugyanis mindig kéznél vannak, nem kell velük bajlódni, és ami a legfontosabb,
ha kártyával vásárolunk nincs anyagi kapcsolatunk a pénzzel, tehát nem érezzük a költekezés fokát.

Az életkor szintén meghatározó akkor, amikor az érzelmi állapot vezérelte vásárlásról van szó. Erre bizonyíték, hogy a 24 és 35 év közöttiek voltak messze a leghajlamosabbak arra, hogy érzelmi állapotuktól függően túlköltekezzenek.
Ez a kutatás nagyon fontos volt számunkra, hiszen jelentőséget adott arra, hogy feltárjuk a kiadások pszichológiáját és azt, hogy az egyén hangulata hogyan befolyásolja a költését - mondta el Pip Heywood, a kutatást megrednelő MoneySuperMarket igazgatója.

Mindenkinek megvan tehát az oka arra, hogy megvásároljon egy új ruhát vagy mobilt, esetleg lefoglaljon egy nyaralást a hosszú hétvégére. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy nagy eséllyel valamilyen, néhány órával a beruházás előtti esemény okozhatta azt a hangulatot, ami miatt bekövetkezett a vásárlás.
A kutatás arra késztet minket, hogy elvetve az eddig gondoltakat, elfogadjuk, hogy a negatív érzelmek jóval meghatározóbbak ha túlköltekezésről van szó, mint a pozitívak. - véli Dr. David Lewis, a kutatást értékelő Mindlab pszichológusa.

Az első lépés tehát annak érdekében, hogy az emberek tudatában legyenek annak, hogy mire és miért költenek, az hogy megismerik bizonyos érzelmek milyen hatással vannak rájuk és vásárlási szokásaikra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 15:42, vasárnap | Helyi

Megszólaltak a szakértők a fakitermelés szabályaival kapcsolatban

Ez vár az erdőkre...

2022. Augusztus 14. 15:40, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

Évközi 20. vasárnap – 2022. augusztus 14.

2022. Augusztus 12. 21:31, péntek | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a belvárosi lovas ünnep

Ma (augusztus 12-én) vette kezdetét a Belvárosi Lovas Ünnep „Tiszta forrásból” címet viselő kétnapos program, melyet a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Óvoda szervezett.

2022. Augusztus 12. 15:03, péntek | Helyi

Megnövekedett forgalom Bugac térségében

A hétvégén megrendezett hagyományőrző rendezvény miatt Bugac térségben nagyobb forgalomra kell számítani.