Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2017. Október 28. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: penzcentrum.hu

Erről mélyen hallgatnak a boltok: tízezreket spórolhatsz, ha így vásárolsz

Erről mélyen hallgatnak a boltok: tízezreket spórolhatsz, ha így vásárolsz

Azt, hogy mire és mennyit költenek az emberek, nagyban befolyásolja, hogy milyen érzelmi állapotban vannak éppen.

Az eddigi vélekedések azonban megdőlni látszanak, ugyanis egy új kutatás rávilágít arra, hogy azok, akik szomorúak jóval hajlamosabbak túlköltekezni, mint azok, akik majd kicsattanak az örömtől. Ez pedig sok százezres plusz kiadást jelenthet évente.

Ha az ember lehangolt, könnyen érezheti úgy, hogy egy kis vásárlás majd felvidítja. Ezt pedig már egy kutatás is bizonyítja. Legalábbis azt a részét, hogy ha valaki szomorú vagy stresszes, akkor sokkal többet költ, mintha kiegyensúlyozott lenne. Sőt már a puszta unatkozás is elég lehet ahhoz, hogy az ember a pénztárcájához nyúljon.

Azoknál a vásárlóknál, akik szomorúak vagy stresszesek voltak, netán unatkoztak 14 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy túlköltekeznek, mint azoknál akik boldognak vagy semleges érzelmi állapotúnak vallották magukat - állítja egy, 2500 vásárló bevonásával készített brit kutatás.

Az összes érzelemi reakció közül a stressz volt a legköltségesebb. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a stressz érzése 10 százalékkal növelte a túlköltekezés valószínűségét. Ráadásul az unatkozással kombinálva ez összesen 1250 fontjába (mai árfolyamon 420 ezer forint körüli összeg) került a gondterhelt vásárlóknak évente. A kutatás emellett azt is kimutatta, hogy a nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel vásárolnak szépségápolási termékeket, akkor ha szomorúnak érzik magukat.

Nem meglepő módon a ruhák, a rágcsálnivalók és a gyorsételek voltak a legkedveltebb termékek a búskomorság legyőzésére. Ez a gyógymód azonban nem csak a pénztárcákra, de az egészségre is kártékony.

A kutatás párhuzamot von továbbá a gyors fizetési eszközök és a megnövekedett vásárlások között is. A válaszadók kétharmada ugyanis betéti vagy hitelkártyáját használta az érzelmi alapú vásárlásoknál. Ezek a kártyák ugyanis mindig kéznél vannak, nem kell velük bajlódni, és ami a legfontosabb,
ha kártyával vásárolunk nincs anyagi kapcsolatunk a pénzzel, tehát nem érezzük a költekezés fokát.

Az életkor szintén meghatározó akkor, amikor az érzelmi állapot vezérelte vásárlásról van szó. Erre bizonyíték, hogy a 24 és 35 év közöttiek voltak messze a leghajlamosabbak arra, hogy érzelmi állapotuktól függően túlköltekezzenek.
Ez a kutatás nagyon fontos volt számunkra, hiszen jelentőséget adott arra, hogy feltárjuk a kiadások pszichológiáját és azt, hogy az egyén hangulata hogyan befolyásolja a költését - mondta el Pip Heywood, a kutatást megrednelő MoneySuperMarket igazgatója.

Mindenkinek megvan tehát az oka arra, hogy megvásároljon egy új ruhát vagy mobilt, esetleg lefoglaljon egy nyaralást a hosszú hétvégére. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy nagy eséllyel valamilyen, néhány órával a beruházás előtti esemény okozhatta azt a hangulatot, ami miatt bekövetkezett a vásárlás.
A kutatás arra késztet minket, hogy elvetve az eddig gondoltakat, elfogadjuk, hogy a negatív érzelmek jóval meghatározóbbak ha túlköltekezésről van szó, mint a pozitívak. - véli Dr. David Lewis, a kutatást értékelő Mindlab pszichológusa.

Az első lépés tehát annak érdekében, hogy az emberek tudatában legyenek annak, hogy mire és miért költenek, az hogy megismerik bizonyos érzelmek milyen hatással vannak rájuk és vásárlási szokásaikra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 16:00, hétfő | Helyi

Kossuthos siker a WorldSkill’s szakmai verseny Budapesti döntőjében

2022. január 14-15-én, került megrendezésre Budapesten a Worldskills 2022, Festő Díszítőfestő szakmai verseny hazai döntője. Amelyen eldőlt ki képviselheti, hazáját és szakmáját a soron következő világversenyen.

2022. Január 17. 14:48, hétfő | Helyi

Pál Feri atya Kiskunfélegyházán

A Móra Ferenc Művelődési Központ Házasság hete programsorozat egyik állomásaként 2022. február 14-én, hétfőn 18 órakor Pál Feri atya tart előadást a "Az egyensúlyvesztéstől az új egyensúlyig" címmel.

2022. Január 16. 17:57, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

Évközi 2. vasárnap – 2022. január 16.

2022. Január 16. 11:30, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 2. vasárnap – 2022. január 16.