Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 07. 07:21, hétfő | Sport
Forrás: mno.hu / MTI

Erőss Zsolt feladta a csúcstámadást

Erőss Zsolt feladta a csúcstámadást

Erőss Zsoltnak is le kellett mondania Annapurna megmászásáról: a hegymászó vasárnap reggel próbálkozott meg a csúcstámadással, de vissza kellett fordulnia – tájékoztatta vasárnap az MTI-t Vincze Szabolcs sajtófőnök.

A 2012-es magyar expedíció március 28-án indult el a 8091 méter magas Annapurna meghódítására. Erőss Zsolton kívül Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor, a Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíciós sorozat tagjai vállalkoztak a veszélyesnek tartott hegy megmászására.

Erőss Zsolt egy többtagú nemzetközi csoporttal szombat éjjel indult el a négyes számú, csúcstámadó táborból, de hamarosan a visszafordulás mellett döntött, és megkezdte a leereszkedést a hegyről. Horváth Tibor már szombaton délután a 6800 méter magasan lévő hármas táborból indult el lefelé. Közben Mécs László az alaptáborból az 5500 méter magasban fekvő kettes táborba indult, hogy ott találkozzon a két hegymászóval.

„Valószínűleg már nem lesz több lehetőség újabb csúcstámadásra” – mondta Vince Szabolcs, aki szerint a hegyen uralkodó időjárási körülmények nem teszik lehetővé az akciót.

Egy 2007-es kimutatás szerint a Föld legmagasabb hegyei között az Annapurna a legveszélyesebb, itt az alpinisták 40,8 százaléka veszti életét, a legkevésbé veszélyes pedig a Cso-Oju, ahol a kockázat 1,8 százalék. Az Annapurna csúcsára 148 hegymászó jutott fel, s közülük 58 nem tért vissza, 37-ük életét lavina oltotta ki.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.