Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2017. Július 04. 15:44, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Erősebb szabályozást igényel a piac az utazási irodai csődök és buszbalesetek miatt

Erősebb szabályozást igényel a piac az utazási irodai csődök és buszbalesetek miatt

Át kell alakítani a rendszert, emelni kell a vagyoni biztosíték mértékét, vagy egyéb más kötelezettségvállalás útján kell biztonságosabbá tenni az utazási piacot,

a jelenlegi nem alkalmas arra, hogy valóban meg tudja védeni az utasokat egy utazási iroda fizetésképtelensége esetén – nyilatkozta a hirado.hu-nak Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségnek (FEOSZ) ügyvezető elnöke.

Évek óta jelzi a jogalkotónak a FEOSZ: a jelenlegi rendszer nem alkalmas arra, hogy valóban meg tudja védeni az utasokat egy utazási iroda fizetésképtelensége esetén. Át kell alakítani a rendszert, a jelenleginél magasabbra kell emelni a vagyoni biztosíték mértékét, vagy egyéb más kötelezettségvállalás útján kell biztonságosabbá tenni a rendszert. Ez egyébként minden olyan utazási iroda érdeke is, aki nem szeretné elveszíteni utasait – sorolta Baranovszky György.

Emlékeztetett arra: fizetésképtelenséget jelentett be vasárnap késő délután a Green Holidays Kft., úgy hogy délelőtt még 180 fős csoportot indított Törökországba. Több száz utas rekedt Antalyaban szállás és lefoglalt hazaút nélkül. A felelősség kérdésében az utazásszervező mindenkinek azt mondja: a biztosító felel.

Az ügyvezető elnök elmondta, a Green Holidays Kft. elődje a Green Travel Kft. volt, amelynek utazásszervezői engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) tavaly novemberében visszavonta. Akkor a tulajdonos azt emelte ki, hogy az utazási iroda nem ment csődbe, csak nem tudta igazolni a MKEH felé vagyoni biztosítékát, miután a 2016-os szezon nem alakult a várakozásoknak megfelelően.

A Green Travel Kft.-nek 1 milliárd 650 millió forint vagyoni biztosítékot kellett volna igazolnia. Ezért úgy döntöttek, hogy a Green Travel Kft. helyett a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább, lényegesen alacsonyabb vagyoni biztosítékkal, amiről persze az utasok többsége nem tudott.

Jelenleg az UNIQUA biztosítónál 500 millió forintos vagyoni biztosítéka van a Green Holidays Kft.-nek, de már most látszik, hogy ez az összeg nem lesz elég az utasok teljes körű kártalanításához.

Ráadásul – fogalmazott Baranovszky György - a vagyoni biztosíték kizárólag három célra használható fel:

  • az utasok hazahozatalára,
  • a kényszerű kint tartózkodás finanszírozására,
  • és a befizetett részvételi díjak visszatérítésére.

Más ebből nem finanszírozható – szögezte le. Így tehát minden más kárigénnyel kizárólag az utazásszervező felé léphetnek fel az utasok, illetve a megkötött utasbiztosítások feltételeit kell átnézni, azok mire terjednek ki. Tehát nem fedi a valóságot, hogy az utazásszervező moshatná kezeit, és minden igényt elutasít a biztosítóra mutogatva – hangsúlyozta az ügyvezető elnök.

Hozzátette, szigorúbban, hatékonyabban kellene felügyelni az előírások betartását, valamint kötelező adatszolgáltatást kellene előírni az utazási irodák számára: negyedévente szolgáltassanak adatokat a szerződéseikről, a foglalásokról, az utasokról. S nem csak a külföldi, hanem a belföldi, – elsősorban buszos – utazási vállalkozások tevékenységét kellene újraszabályozni, mert nagyobb gondok a buszos kirándulásoknál vannak. Például iskolai kirándulások alkalmával a buszos cégek többsége nem írat alá szerződést a szülőkkel, pedig kellene. Valamint nincs egyértelműen szabályozva a halálos kimenetelű buszbalesetek szabályozási, kártérítési kérdése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Február 27. 08:18, kedd | Helyi

Február második felében is melegebb van, mint a megszokott

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

2024. Február 26. 19:20, hétfő | Helyi

Sulyok Tamást választotta államfőnek az Országgyűlés

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.