Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. December 01. 21:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ergoterápia a kiskunfélegyházi kórházban

Ergoterápia a kiskunfélegyházi kórházban

2015. július közepétől működik a kiskunfélegyházi kórházban az ergoterápia, ami a rehabilitáció része.

Először Észak-Amerikában, Nyugat-Európában alkalmazták ezeket a technikákat. Magyarországon több mint 10 éve van jelen az ergoterápia a rehabilitációban.

Az ergoterápia tulajdonképpen egy foglalkoztató terápia, az önellátás fejlesztésére szolgál. Ebbe beletartozik az étkezés, a tisztálkodás, a munkába járás, avagy valamilyen más munkafolyamat megtanulása, elsajátítása. Többféle eszköz áll a betegek rendelkezésre, amelyek elsősorban a finommanipuláció illetve a kéz izomerő fejlesztését szolgálják. A terapeuták törekednek arra, hogy az önálló életvitelre felkészítsék azokat a betegeket, akik valamilyen betegség, vagy amputáció folytán elveszítették az eszközhasználati képességüket, legyen szó evőeszközökről, vagy bármilyen más használati tárgyról. Az egy kézzel való önellátásra ugyanúgy megtanítják a betegeket, mint arra, hogy kikerülve a hétköznapi életbe, hogyan boldoguljanak otthon illetve a munkahelyükön a megváltozott életkörülményeik mellett – tudtuk meg Laczkó Mariannától, a kiskunfélegyházi kórház ergo terapeutájától.

Azt is elmondta, hogy egyenlőre csak a kórházban lakóknak van lehetőségük ellátogatni az ergoterápiára, de ők szívesen és rendszeresen megjelennek a rehabilitációs szobában.

Az ergoterápia elkezdése előtt a páciens képességeit felmérnik. Ezek után, az ergoterapeuta a foglalkozásokon a mindennapi életből vett gyakorlatokkal, játékokkal és kézügyességet igénylő gyakorlatokkal foglalkoznak. Az ergoterapeuta minden gyakorlat megkezdése előtt megbizonyosodik arról, hogy milyen előzetes készségek szükségesek a végrehajtáshoz. Minden gyakorlatot a páciens fejlődési szintjéhez és speciális képességeihez igazít. A gyakorlatok végrehajtatásához az ergoterapeuta orvosi, pszichológiai és pedagógiai ismeretét egyaránt felhasználja.

A speciális használati tárgyakat és rehabilitációs eszközöket személyes kapcsolatok útján (terapeuta családtagja) készíttetik, így pontosan úgy van kiképezve minden eszköz, ahogyan a terapeuta annak paramétereit megadja. Nagyon szeretik a tenyérbe fogható tüskös kis gumi labdacsot és sok beteg érdeklődött arról, honnan lehetne beszereznie otthonra. Szerencsére a betegek nagyon szeretik a rehabilitáció ezen formáját. Mindez látszik mozgáskoordinációs fejlődésükön is. Hiszen a mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: