Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2015. Augusztus 25. 12:26, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Éretlenül mérgező

Éretlenül mérgező

Mióta az Európai Unió megtiltotta, hogy élelmiszert és gyógyszert vegyi úton előállított színezékekkel fessenek, elindult a festőbodza karrierje.

Pontosabban a hazánkban is őshonos fekete bodzáé, mely a Kárpát-medencében mindenütt előfordul.

Eredeti termőhelye a múlt ködébe vész, de ma rendszeresen megtalálhatjuk az erdőkben, cserjésekben, erdőszéleken, parlagokon, árokpartokon, útszéleken, sőt a városi kertekben, parkokban is, mivel jól tűri a szennyezett levegőt. Kiváló alkalmazkodóképességű faj, a gyengébb talajokon is megél, de legszebben a tápanyagban, főleg nitrogénben gazdag földben díszlik. Napfényben és félárnyékban egyaránt jól fejlődik.

A fekete bodza nem tévesztendő össze a piros vagy fürtös bodzával, ami az 500 méter magasság fölötti hegy- és dombvidékek lakója, piros termése az ember számára fogyaszthatatlan. Csakúgy, mint a földi bodza (vagy gyalogbodza) fekete bengetermése, amellyel úton-útfélen találkozhatunk. Ez a bodzaféle azonban nem cserje, hanem egy méterre növő, magas kórójú, lágyszárú évelő, mely minden télen elfagy és tavasszal a gyökeréből újul meg.

A fekete bodza gyümölcsében kétszer annyi C-vitamin található, mint a citrusfélékben. Ezenkívül A-, E-, B1-, B2-vitaminban és vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban gazdag, de aminosavakat, a színanyagok közül pedig értékes antoxidáns hatású flavonoidokat, illetve antociánokat tartalmaz. Gyógyító ereje hatóanyagainak összességében rejlik, melyek között a legfontosabb a gyulladásgátlás és az ellenállóképesség-növelés, számos influenzavírus- törzzsel szemben fokozza a szervezet erejét. Az érett bodzabogyóban képződött festékanyag kiválóan színez és nagyon tartós, ez a tulajdonsága adja egyre növekvő gazdasági értékét. Mivel a nemesített fajták szín- és szárazanyag-tartalma mintegy a kétszerese a vadon gyűjtöttekének, Európa-szerte egyre több ültetvény létesül belőlük – hazánkban az üzemszerűen művelt bodzaterület 4500 hektár.

Az éretlen gyümölcs mérgező anyagot is tartalmaz, ezért fontos teljes érésben szüretelni. Két éve 160-180 forintért, tavaly 80-150-ért vették át a bodza kilóját. Miután a legtöbb pénzt a vegyszermentesen előállított gyümölcsért fizetik, érdemes a bodzát biotermesztésbe vonni. Erre alkalmas is, ámbár tudni kell, hogy a monokultúrában álló növényt könnyebben megtalálják a károsítói is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 14:57, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Február 27. 08:18, kedd | Helyi

Február második felében is melegebb van, mint a megszokott

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.