Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Október 08. 11:52, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Eredményesek a szélütés következményeit csökkentő új szer első próbái

Eredményesek a szélütés következményeit csökkentő új szer első próbái

Jó eredménnyel zárultak az első klinikai próbák, amelyekben egy, a szélütés következményeit csökkentő új gyógyszer biztonságosságát tesztelték amerikai és kanadai orvosok.

A The Lancet Neurology című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint az NA-1 jelű vegyület biztonságosan alkalmazható szélütött pácienseknél, és a kipróbálásba bevont embereknél kevesebb agyszövet károsodott a stroke következtében.
Az NA-1 korábbi, főemlősökön végzett tesztjei azt mutatták, hogy a vegyület szélütés utáni adagolása megelőzte, hogy az oxigénhiányban szenvedő idegsejtek elpusztuljanak.
A most ismertetett klinikai próba összesen 14 amerikai és kanadai kórházban zajlott. Olyan pácienseket vontak be, akiken agyi aneurizma (értágulat) miatt műtétet kellett végrehajtani. Ezeknél a betegeknél a meggyengült agyi ér miatt az átlagosnál jóval nagyobb az agyvérzés kockázata.
A vizsgálatba bevont 185 páciens közül 92 embernek NA-1 vegyületet adtak be vénásan, míg 93-nak sóoldatot. Az orvosok értékelése szerint a szer biztonságos volt, mindössze két esetben jelentkeztek enyhe mellékhatások.
A későbbi agyi szkennelés kimutatta, hogy kevesebb agyi lézió, károsodott agyszövet keletkezett azoknál az embereknél, akiknek a hatóanyagot fecskendezték be. A szakemberek nagyobb tanulmányt is terveznek a szer hatásosságának igazolására.
A klinikai próbákat a szert kifejlesztő biotechnológiai cégek támogatták - közölte a BBC hírszolgálata.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-19812066)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő