Városlista
2023. június 10, szombat - Margit

Hírek

2018. December 19. 15:12, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Eredményes pályázatok után megkezdődhet a tervek megvalósítása

Eredményes pályázatok után megkezdődhet a tervek megvalósítása

A megyei önkormányzathoz beadott valamennyi pályázatunkat eredményesen elbírálták és megkötöttük a támogatási szerződéseket is.

A nyertes pályázatoknak köszönhetően a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében Kiskunfélegyháza több mint ötmilliárd forintot fordíthat a város fejlesztésére.

A részletekről Csányi József polgármester és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke közösen számolt be december 17-én, a Városházán tartott sajtótájékoztatón.

Mint ahogy azt Rideg Lászlótól megtudtuk, Bács-Kiskun megyének 63 milliárd forint jutott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok megvalósítására, ami országos viszonylatban a 3. legjobb eredmény. Ebből a keretből Kiskunfélegyháza 5,5 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget kapott, melynek felhasználásáról fontossági sorrend szerint döntöttek.

Arról, hogy városunk ezt az összeget milyen konkrét fejlesztésekre fogja fordítani Csányi József polgármester szólt.

Elsőként említette a „Félegyháza megújul” című projektet, melynek keretében 2 milliárd forintból 60 év után a teljes városközpont megújulhat. Nemcsak a Kossuth utcát érinti a komoly arculati változás, hanem a Béke- és a Petőfi teret, valamint a Hősök parkját is. A jelentősen megnövekvő zöldfelület növényeinek vízellátását automata öntözőrendszer fogja biztosítani az egész belvárosban, illetve szökőkutak, csobogók fogják színesíteni a közösségi tereket.

A központ fejlesztése mellett hangsúlyt fektetnek a város egyéb lakórészeire is, melyre a CLLD programban való sikeres pályázatnak köszönhetően 400 millió forintot fordíthatnak. Ennek keretében a Kossuthváros központjában felújítják a játszóteret és a focipályát, valamint egy pihenőpark is kialakításra kerül. A másik nagy volumenű beruházás a Petőfi lakótelepen várható, ahol az új zöldfelületek kialakítása mellett, bővítik a sportolási lehetőséget: futópályával, kültéri kondiparkkal és egy új futballpályával. De szerepelnek a tervek között új térburkolatos sétányok, ivókút és új játékokkal bővített gumiburkolatos játszótér is.

A sikeres pályázatoknak köszönhető anyagi forrásból részesültek városunk bölcsődéi is, így több intézménybe tudtak pl. háztartási gépeket, bútorokat, játékokat vásárolni.

Említésre méltó az a 400 millió forintos projekt is, melynek keretében városunk valamennyi közintézményére napelem került. A 26 helyszínen megvalósított beruházásnak köszönhetően több millió forintot takarít meg az önkormányzat.

Az Ipari Park fejlesztése tekintetében az alábbiakról számolt be Csányi József polgármester. Az új, mintegy 30 hektáros terület fejlesztésére 1,4 milliárd forintot fordít a város, mely összeget belső aszfaltozott feltáró út-, villamos-, közvilágítási-, víz-, gáz- és szennyvízhálózat, valamint optikai kábelcsatorna rendszert kialakítására fordítják. Emellett folytatódik a már meglévő ipari park fejlesztése is.

2019-ben fog megkezdődni az a nagy volumenű beruházás, melynek keretében dinamikus fejlődésnek indul a Bankfalu városrész. A Vasas sportpályán a tervek szerint egy sport- és szabadidőközpont valósul meg játszóterekkel, fitnesz-, kosárlabda- és futópályával stb. mintegy 307 millió forintból. A térfigyelő kamerákkal ellátott, óriási zöldfelületekkel is rendelkező szabadidőközpont számos szabadidős tevékenységre fog lehetőséget adni.
Emellett az önkormányzat az „Új csillag születik” elnevezésű program keretében a szegregátumban élő emberek életkörülményeinek javítására mintegy 93 millió forintot fordít.

A sajtótájékoztató zárásaként a polgármester beszélt arról a foglalkoztatási paktumról is, mely 421 millió forintos projekt keretein belül nyújt segítő kezet a Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa térségében élő hátrányos helyzetű álláskeresők munkába állásához.

(Fotó: Félegyházi Közlöny)

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 10. 20:32, szombat | Helyi

Egy arany- és egy ezüstérem

Kocsis Nóra aranyat, míg ikertestvére, Kocsis Angéla ezüstérmet nyert június 10-én, a Kyokushin Karate Nyílt Szlovák Bajnokságon.

2023. Június 09. 10:21, péntek | Helyi

Ünnepeld velünk a Jóga Világnapját!

Kiskunfélegyházán minden évben közös jógázással ünneplik meg a Jóga Világnapját. A helyszín mindig változó, ezúttal a Hősök parkjába várják az érdeklődőket június 17-én.

2023. Június 09. 10:02, péntek | Helyi

Tehetségek Nemzetközi Bajnoksága

2023. június 4-én, Szegváron került megrendezésre az I. Tehetségek Nemzetközi Bajnoksága a kyokushin karate knoch down szabályrendszerében.

2023. Június 08. 20:33, csütörtök | Helyi

70 év boldog házasság áll a 95 éves Pista bácsi mögött

A napokban ünnepelte 95. születésnapját Lajos István.