Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Október 21. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Érdekességek az agyról

Érdekességek az agyról

Jó tudni ezeket...

Az emberi agy valószínűleg a legkomplexebb számítógéppel is felvehetné a versenyt, és több emberöltőnyi időre is elegendő munkát ad a fáradhatatlan kutatóknak, akik egyre több új információval látnak el minket. Észveszejtő érdekességek jönnek!

Az alváshiány memória gondokhoz vezethet
A Kaliforniai egyetem kutatói meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy a krónikus alvás hiány rontja a memóriát és akár még az Alzheimer-kór kialakulásához is hozzájárulhat. Ha soha nem alszunk eleget, az károsíthatja az agysejteket.

A hosszú ideig tartó stressz egyszerűen tönkre teszi az agyat

Ha túl sokáig élünk stresszben, az agyunk felmondhatja a szolgálatot. Biztos érezted már egy-egy stresszesebb időszak után, hogy egyszerűen nem bírsz gondolkozni, gyakorlatilag ledobtad a láncot... Ráadásul a stressz hatására még idegesnek, feszülnek és zavartnak is érezheted magad, ami nem csoda, hiszen az agyunk nagyon nincs ilyenkor formában, ezért gyakran a kiutat sem találja a stressz-körforgásból.

A szerelem és a gyűlölet nem áll távol egymástól
Ez a két érzelem bár eltérő mintázatot eredményez az agyban, ám két azonos terület aktív a szeretet és a gyűlölet kifejeződésekor, a putamen és az insula. Érdekes, hogy a szeretet érzet csökkenti a döntésekért és logikus gondolkodásért felelős területek aktivitását... Hmm.

Vigyázz! Az agyad megérzi, ha nem iszol eleget
Mármint vizet. Természetesen. Ugyanis az agy nagyon érzékeny arra, ha nem iszol elég folyadékot. Már egy kis mértékű dehidratáció (2%) is koncentrációzavart, rövidtávú memória-zavart okozhat, és megnehezítheti a gondolkodást úgy általában. Szóval igyunk, igyunk és igyunk!

A terhesség átrajzolja az agyat
Immár hivatalos: a terhesség megváltoztatja az agy struktúráját. A kutatók szerint csökken a szürkeállomány területe azokon a részeken, melyek a társas érintkezésekért, más emberek megismeréséért és megértéséért felelősek. Mindez azért történik, hogy az anya még jobban a babájára koncentrálhasson, jó kapcsolat alakuljon ki közöttük, és az ő szükségleteit értse - ne a külvilágét... Ezenkívül a lehetséges veszélyeket is jobban észre veszi ennek a változásnak köszönhetően.

A festés javítja az agy működését
62 és 70 év közötti emberek vettek részt egy kutatásban, melyben arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy a festegetés vagy a művészet történettel való ismerkedés hat-e jobban az agy működésére. A kísérletet azért végezték el, mert egy másik kutatás azt sugallta, hogy a festés illetve a művészetekkel való ismerkedés javítja a különböző agyi területek közötti együttműködést és lassíthatja az öregedést. A kutatók azt tapasztalták, hogy a festés tanfolyam résztvevői jobb eredményt értek el az azt követő teszteken, mint a művészet történet tanulók.

Az olvasás a legjobb tréning az agynak
Oxfordi kutatók vizsgálták az olvasás és a tévézés hatásait az agyra, és azt fedezték fel, hogy az olvasás rendkívüli módon megdolgoztatja az agyat, és olyan területeket is aktivál, amiket máskor nem használunk - akárcsak egy jó edzés. Ezenkívül vér tódul a megértésért és koncentrációért felelős részekbe is. Sajnos tévézés vagy számítógépes játékok játszása közben ezen hatások közül szinte semmi nem érvényesül... Szóval olvassunk sokat, hogy fitten tartsuk az agyunkat is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.