Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. November 28. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Érdekes témát dolgozott fel a sportkonferencia

Érdekes témát dolgozott fel a sportkonferencia

A november 26-án megszervezett Sportos Élet Konferencián a túledzettség elkerüléséről, a sportsérülések megelőzéséről, kezeléséről és a hatékony rehabilitációról hallhattak előadásokat a megjelentek.

A Jogging Plus Sportegyesület által immáron harmadik alkalommal szervezett találkozónak a Vállalkozók Ipartestületének Székháza adott otthont, ahol az egyesület elnöke Németh László és Dr. Kovácsné Kószó Éva fogadta az érkező vendégeket.
- Ezúttal is nagyon érdekes témával állunk elő: az utánpótlás nevelésével kapcsolatban a gyerekek egészségmegőrzéséről lesz szó, kiváltképp a sportolók tekintetében, valamint az esetlegesen bekövetkező sérülések kezeléséről, a rehabilitációról és a versenysportba való mielőbbi visszatérésükről. Több előadó segítségével járjuk körbe a témát a Szegeden tevékenykedő Gyermeksport Egészségügyi Csapat (GYEC) hat tagjának köszönhetően – nyilatkozta lapunknak a rendezvény kapcsán Németh László a Jogging Plus Sportegyesület elnöke.

Balla László alpolgármester ünnepélyes megnyitóját követően az első előadó, a félegyházi születésű Dr. Vizi András gyermektrauématológus az utánpótlás-nevelés fontosságáról és a leggyakoribb sportsérülések típusairól, illetve azok kezelési lehetőségeiről beszélt.

- Csapatunk Szegeden gyermeksportolókkal és kiemelt szinten az élsportolókkal foglalkozik a megelőzéstől a sérülés ellátáson át a rehabilitáción át. Gyakorlatilag mindennel szolgálunk: a gyógytornától kezdve az étrendi tanácsokon át egészen a pszichológiai segítségig, de a különféle gyógyszerekkel kapcsolatban is tudunk információkkal szolgálni. Szerencsére óriási igény van a munkánkra. Tatától kezdve Nyíregyházán át, még Győrből is keresnek minket. Amit mi kínálunk, az a csapatszemlélet. Ilyen egyedülálló tömörülés nincs Magyarországon még egy, ahol mindenki egy helyen elérhető és mindenki ismeri a másikat. Ha eljönnek hozzánk, akkor az első vizsgálat után mondhatjuk úgy, futószalagra kerül a gyermek és minden egyes problémára tudunk megoldást kínálni.

A gyermeksportolók sajnos ilyen szempontból mindig háttérbe szorulnak, mondván majd ha felnőtt lesz, akkor kell komolyabban foglalkozni vele. Ez azonban nem jó hozzáállás. Másik probléma az, amikor a szülő elmegy gyermekével például egy ortopédiai szakrendelésre, mert fáj a lába, vagy keze a gyermeknek, ott pedig az orvos közli, hogy abba kell hagynia a sportot. Ez sem a szülőnek, sem a gyermeknek nem megoldás. Mi megfelelő alternatívát tudunk kidolgozni ahhoz, hogy ne kelljen megválnia a sporttól a gyermeknek, mert a megfelelő rehabilitációval igenis szép eredményeket érhetünk el – mondta el kérdésünkre dr. Vízi András.

A gyermektraumatológus előadását követően Hacker Péter sportfilozófus a mentális felkészültség fontosságáról beszélt, hiszen a figyelem és a koncentráció hiánya minden sportágban többszörösére növeli a sérülések lehetőségét.

Dr. Bajzik Éva rehabilitációs szakorvos a hatékony és testre szabott mozgásformák gyakorlásának fontosságáról beszélt. Előadásában kiemelte, hogy a sportolók kezelése csapatmunka eredménye: együtt kell dolgozni a sportolónak az orvossal.

Az est hátralévő részében Jenei Lilla gyógymasszőr és Pipicné Kalapács Anett személyi edző beszélt a gyermekek izomzatának megfelelő lazításáról és a különféle alternatív edzésmódszerekről, melyek nemcsak a megelőzés, hanem a rehabilitáció szempontjából sem elhanyagolhatóak.

Az előadások sorát dr. Vizi-Simon Csilla gyógyszerész zárta, aki felhívta a figyelmet arra, hogy egy sportoló gyermeknek, ugyanúgy mint a felnőttnek, szüksége van a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő pótlására és a napi kétliternyi víz elfogyasztására is. Azt pedig külön kihangsúlyozta, hogy bármennyire is nagy divatnak örvendenek az energiaitalok és az üdítők, ezek fogyasztása felbecsülhetetlen károkat okoz egy fejlődő szervezet számára.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.