Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Augusztus 02. 10:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: buzzfeed.com

Érdekes esküvői szokások a nagyvilágból

Érdekes esküvői szokások a nagyvilágból

Még javában tombol a nyár és vele együtt az esküvői szezon. Szinte nincs hétvége, hogy ne hallanánk, látnánk harsogó, feldíszített kocsisort, mely azt hirdeti: itt bizony új élet kezdődik!

Aztán jöhet a lagzi, menyasszonytánccal, rétessel, zúzapörkölttel, „rablással”.

De hogy megy ez a Világ többi részén?
Ahány ház, annyi szokás, vagyis ahány ország, annyi esküvői hagyomány. Míg nálunk fehér menyasszonyi ruha dukál, addig máshol a piros dívik. Nézzük csak!

Haj- és bőrápolás a nagy nap előtt - Skócia
Itt a menyasszonyt vagy a vőlegényt, esetleg mindkettőt, az esküvőjük előtti napon bővel ellátják alkohollal, illetve valamilyen szirupot, hamut, tollat és egy kis lisztet öntenek rájuk. Ezzel az ördögi erőket, rossz szellemeket kívánják távol tartani a leendő házaspártól, továbbá meghozni számukra a jó szerencsét. Vajon a menyasszonyi frizura hogy készül el egy ilyen „pakolás” után?

Atyai „áldás” - Kenya
Amikor a friss házasok épp készülnek elhagyni szülőfalujukat, a menyasszony apja leköpdösi lánya fejét és mellkasát, hogy soha ne hagyja el őket a szerencse.

Kenyértörés helyett „cseréptörés” – Németország
Itt a kedves rokonok és barátok az esküvő előtti napon, a leendő házaspár háza előtt cserepeket törnek ripityára. Merthogy a törött cserép szerencsét hoz és elűzi a rossz szellemeket. Ám az üveg és a tükör törése tilos! Az apróra tört darabokat a pár együtt takarítja össze, jelezvén, hogy közös életükben együtt győzik majd le a problémákat.

Egy esküvő, dupla csokor – Mexikó
Itt a menyasszonynak két csokorról is kell gondoskodnia. Az egyik a sajátja, a másikat Szűz Máriának kell felajánlania.

Libák és kacsák – Korea
A hagyományoknak megfelelően a vőlegény egy kacsát vagy libát adott leendő anyósának. A monogámiát kedvelő madár ajándékozásával a leendő felesége iránti lojalitását és komoly szándékait fejezte ki a majdani férj. Manapság a pár ajándékoz egymásnak egy-egy fából készült liba-, vagy kacsaszobrot adnak egymásnak esküvőjük napján, egymás iránti elköteleződésük jeléül.

Konfetti, másként – Olaszország
A csizma alakú országban a konfetti nem csupán az apró, színes papírdarabokat jelenti, melyekből szintén kijut az ifjú párnak. Nálunk a konfetti apró, cukormázzal bevont, mandula belsejű cukorkát is jelent, amit a vendégek kapnak a leendő házaspártól, amiért osztoznak velük az örömükben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.