Városlista
2021. január 18, hétfő - Piroska

Hírek

2019. December 13. 14:45, péntek | Helyi
Forrás: PR cikk

Építő építés

Építő építés

A gyerekeknél már egészen kicsi koruktól kezdve beindul az “építő láz”, s ez a lelkesedés még sok-sok ideig kitart. De vajon a rakosgatás közben valami mást is csinálnak? Mire jó az építőjáték?

Csak a mesterművek épülnek fel a kicsik keze által vagy valami egészen más is? Most arról fogok kicsit mesélni, milyen hatással bírnak, és miért érdemes építőjátékokat ajándékozni.

Éntudat és testkép megerősítése

A legelsőnek megjelenő fejlődési terület az éntudat, hiszen minden totyogó baba első gondolatainak a középpontjában “az én vagyok, én csinálom meg” áll. Az első mozdulatok, tapasztalatok és “rendezkedések” ezért, hatalmas örömet szereznek, ráadásul a mozgásfunkciókat is kifejezetten fejlesztik az ilyen játékok.

A testkép kéz a kézben jár az öntudattal. A kezdeti építő folyamatok révén a kicsik nemcsak a mozgást észlelik, de megtanulják azt is, hogy meddig ér el a karjuk, hány kocka fér el a kezükben, stb.

Finommotorika

Az építés során a gyerekek erősen koncentrálnak, uralva ezzel az apró izmokat, s próbálják rendületlenül felépíteni művüket, nehogy egy rossz mozdulat tönkretegye azt. A finommozgás fejlődése így egyszerűen bekövetkezik, amely egyébként egy nagyon fontos terület, mivel később az íráshoz is elengedhetetlen.

Vizualitás és érzékelés

Ebbe sok minden beletartozik. A formák felismerése után a tér érzékelése következik, vagyis a lurkók észreveszik, hogy mi van közelebb vagy messzebb. A látványok is új megvilágításba kerülnek, ugyanis idővel, ahogy öregszik a gyerek, már a parányi különbségeket is észreveszi a játékokon. Ezáltal megváltozhat az építési technikája is.

Valóság kontra fantázia

A valóság leképezése olyan képesség, ami mondjuk felnőttkorban a lerajzolásban vagy a térképolvasásban is segít. A kegyetlen gravitáció megtapasztalása szintén ide sorolható.

A formák, színek, játéktípusok elrendezése éppen annyira fejlesztő hatású, mint a hozzájuk köthető szerepjáték. A fantázia fontosabb a gyerekek számára, mint egy egyszerű képzelőerő, támogatja a kreativitást, a személyiség kibontakozását és az önkifejezést.

Szocializálódás

A társas érintkezéshez szükséges folyamatok vagy a kommunikációs készség, a játékokon való osztozás a közös programok által fejlődik. A közös munka elősegíti a barátságok kialakulását, az együttműködést, az empátiát, de az érzelmi fejlődést is.

Különleges darabok

Természetesen fontos leleményes játékokat vásárolni. Nem árt figyelembe venni a gyermek korát sem, és ehhez mérten választani.

Nem is beszélve arról, hogy segítségükkel még az egyes szakmákról is többet megtanulhatnak. A fém építőjátékokkal építhetnek együtt versenyautót, tankot, vasautót, építkezési autót, darut vagy repülőgépet is.

Ha más típusú építő ajándékra gondolt, akkor nézzen szét a Szoti játékbolt, ajándék áruház “mérnöki” építőjátékai között!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 18. 09:45, hétfő | Helyi

Sikeres pályázat a PG-ben

A 150 éves Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium hosszú évtizedek óta áll a szakképzés szolgálatában.

2021. Január 17. 19:22, vasárnap | Helyi

Lezárt, de semmihez sem rögzített kerékpárt loptak el

Két kiskunfélegyházi férfi lopott el a gyanú szerint egy kerékpárt, ügyükben a rendőrök a vádemelést javasolnak.

2021. Január 17. 16:50, vasárnap | Helyi

Európai Parlament: Egy növényi alapú, húsmentes élelmiszert is nevezhetnek kolbásznak vagy pecsenyének

Az Európai Parlament döntése ellen az állattenyésztés ágazatai érdekében és a fogyasztók védelmében az európai agrárszervezetek, köztük a magyar agrárium képviselői is tiltakoznak.

2021. Január 17. 11:21, vasárnap | Helyi

Meghalt Sas József

Elhunyt a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező.