Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2021. Február 09. 07:00, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Enyhítették a terrorellenes készültséget Nagy-Britanniában

Enyhítették a terrorellenes készültséget Nagy-Britanniában

Csökkentették a brit hatóságok hétfőn a terrorkészültség szintjét. Priti Patel brit belügyminiszter a parlamenthez intézett hivatalos átiratában közölte:

az ötfokozatú skálán az eddig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a középső, "jelentős" fokozatra enyhült a nagy-britanniai terrorellenes készenlét.
Az eddigi "súlyos" fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelentette, hogy a hatóságok "nagyon valószínűnek" tartottak egy nagy-britanniai terrortámadást.

A hétfőtől érvényes "jelentős" készültségi szint "valószínűként" határozza meg ennek a kockázatát.

Priti Patel a parlamentnek küldött hétfői értesítésében kiemelte: a készenléti fokozat csökkentését az tette lehetővé, hogy a tavaly szeptember és november között elkövetett európai - elsősorban a franciaországi és az ausztriai - terrortámadások óta komoly mértékben mérséklődött a terrorista aktivitás Európában.

A brit belügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy változatlanul a terrorizmus jelenti az egyik legközvetlenebb kockázatot Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Hozzátette: a jelentős terrorkészültségi fokozat is azt jelzi, hogy a fenyegetettség magas szintű, továbbra is valószínű, hogy a terroristák merényletek elkövetésével próbálkoznak Nagy-Britanniában.

Priti Patel mindezek alapján további éberségre intette a lakosságot, és azt kérte, hogy bármilyen aggályos jel esetén értesítsék a rendőrséget.

A brit hatóságok tavaly november 3-án emelték a terrorkészültségi fokozatot a hátfőig érvényben volt súlyos szintre az akkoriban elkövetett franciaországi és ausztriai merényletek nyomán.

A novemberi brit intézkedés előtt egy nappal, egy bécsi lövöldözésben négyen, a Nizzában egy héttel korábban elkövetett késes támadásban hárman haltak meg, és októberben Párizsban egy tanár vesztette életét egy késes merényletben.

A mindenkori nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) határozza meg a kormánytól független döntéssel.

A JTAC a brit elhárítás (MI5) szervezeti keretein belül működik.

Az ötfokozatú brit terrorellenes készenléti rendszerben a legmagasabb szint a "kritikus", amelyet akkor léptetnek életbe, ha a hatóságok információi szerint nagyon nagy a veszélye egy azonnali vagy rövid időn belüli terrortámadás elkövetésének.

A gyakorlatban ezt a készültségi szintet közvetlenül súlyos terrortámadások után is többször életbe léptették, arra az időre, amíg a hatóságok vizsgálták, hogy nem fenyeget-e azonnali újabb terrormerénylet.

Erre legutóbb 2017-ben volt példa, kétszer is: először a 2017 májusában elkövetett manchesteri öngyilkos merénylet után, amelynek 22 halálos áldozata volt, majd 2017 szeptemberének közepén, miután egy londoni metrószerelvényen pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe. A szerkezet nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is 30 utas megsérült.

A hétfőtől érvényes jelentős terrorkészültségi szint alatt két fokozat van még, a mérsékelt, illetve az alacsony.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 14:07, kedd | Külföld

Növekszik a migrációs nyomás az EU külső határain

Valamennyi migrációs útvonalon emelkedik az Európába irányuló illegális határátlépések száma, a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán, a nyugat-balkáni,

2022. Május 17. 12:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 522 millió, a halálos áldozatoké 6,265 millió a világon

A világon 522 008 877 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 265 642 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Május 17. 09:37, kedd | Külföld

Borrell: nincs megegyezés az újabb szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak

2022. Május 16. 14:07, hétfő | Külföld

Majdnem száz belgrádi iskolában volt bombariadó

Majdnem száz belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel - közölte a szerbiai oktatási minisztérium.