Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 23. 07:12, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu

ENSZ-döntés Tóásó ügyében

ENSZ-döntés Tóásó ügyében

A bolíviai kormány és Tóásó Előd testvére is megkapta szerdán a hivatalos levelet az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának speciális eljárásokkal foglalkozó részlegétől.

Az önkényes fogvatartásokat vizsgáló munkacsoport független jogi szakértők vizsgálata alapján felszólította Bolívia kormányát, hogy mivel önkényesen tartják fogva a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt, ezért azonnal engedjék szabadon.

A munkacsoport a tízoldalas jelentésében megállapította, hogy a latin-amerikai ország kormánya több ponton megszegte az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, és az öt ország jogászaiból álló szakértők (több hónapos vizsgálat után) azt is megállapították: Tóásó Elődöt letartoztatási parancs nélkül, jogtalanul tartóztatták le, a cochabambai bíróság nem illetékes az ügyben, ezért az ott két részletben lefolytatott vádemelési összefoglaló tárgyalás nem volt jogszerű; a La Pazban tervezett tárgyalás illetékesség hiánya miatt nem jogszerű, az ügyet kizárólag Santa Cruzban lehet lefolytatni; Bolívia megsértette az ártatlanság vélelmét azzal, hogy a letartóztatás pillanatától bűnösnek mondták ki számtalan interjúban, nyilatkozatban, óriásplakátokon és választási kampányban, és végül nem tartották be a 18 hónapra maximalizált előzetes letartóztatási szabályt.

A munkacsoport jelentésében sérelmezi, hogy a letartóztatást követő 32 hónap alatt nem került sor a vádemelési tárgyalásra (még mindig az eljárási szakaszban tart az ügy), több ponton megsértették a független, tisztességes bírósághoz és tárgyaláshoz való jog nemzetközi szabályait.

Ma Budapesten a Székely Szeretetszolgálat bejelentette: vállalja egy nemzetközi hírű jogvédő, Santa Cruzban élő ügyvéd megbízásának összes költségét, így a várhatóan a jövő év első felében lezajló tárgyaláson ő fogja a magyar állampolgárságú erdélyi magyar férfi védelmét ellátni. A család és a Székely Szeretetszolgálat az ENSZ-Főbiztosság véleménye alapján nemzetközi kampányba kezd Tóásó Előd kiszabadításáért és rehabilitálásáért.

Az elmúlt években a következő, nemzetközi ismertségű politikai foglyok ügyében hozott hasonló tartalmú jelentést az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának önkényes fogvatartásokat vizsgáló munkacsoportja:

Liu Xiaobo kínai emberjogi aktivista, 2010 Nobel-békedíjasa

Emaddeddin Baghi iráni emberjogi aktivista

Maria Lourdes Afiuni venezuelai bírónő

Haithem Al-maleh szíriai bíró, emberjogi aktivista

több kubai ellenzéki értelmiségi, akiket a jelentést követően szabadon engedtek

Birtukan Mideksa etiópiai bíró, akit a jelentést követően szabadon engedtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.