Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2016. Október 22. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ennyivel tud többet a főnök, ha nő

Ennyivel tud többet a főnök, ha nő

Egyre több a nő kerül vezetői pozícióba – derül ki a svájci Credit Suisse felméréséből.

Európában az északi országok vezetik a ranglistát női főnökök terén. Nem véletlenül…

Norvégia az az ország, amely a leginkább élen jár női vezetői pozíciókban, ott dolgozik a legtöbb hölgy meghatározó poszton – mondta el az M1 Profit7 című műsorában Szűts Ildikó, a Human Investment vezetője. De globális szinten is látható a nők előrelépése a munkaerőpiacon: Európában 2010 óta 80 százalékkal több hölgy tölt be vezetői állást, ez a növekvő tendencia pedig meghaladja az észak-amerikai átlagot is.

A női vezetők száma Magyarországon sem elhanyagolható – mondja Szűts Ildikó, hivatkozva egy nem olyan régen nyilvánosságra került statisztikára, amely azt mutatja, hogy az uniós elvárásokhoz képest (miszerint 2020-ig legalább 40 százalékban legyenek női vezetők a tőzsdei cégeknél) nem állunk rosszul itthon sem.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a magyar arány jobb, mint a környező országokban: a hazánkban működő cégekben a vezetők mintegy 32 százaléka nő.

Férfias szakma? Hát nem…

Virág Judit az egyik legjelentősebb magyar aukciósház vezetője: húsz éve alapította a galériát, ahol 19. és 20. századi magyar festményekkel és Zsolnay-kerámiákkal kereskednek. Az üzletasszony évtizedek óta vezet árveréseket.

Ez a szakma korábban kifejezetten férfiasnak számított. Az aukciósház alapító-vezetője szerint ma már – Magyarországon – szinte kizárólag nők vezetnek árveréseket, miközben a világ nagy árverező házaiban még mindig a férfiak dominálnak.

Három generációs női vállalkozás

Saját tervezésű ruhákat árul a belváros szívében lévő üzletben Csapkai Judit, aki majdnem 30 éve hozta létre első üzletét. Sikerét mutatja, hogy Budapesten több saját ruhaboltja is van.

Ma már csak nők vezetik a céget, miután a tulajdonos lánya is csatlakozott a vállalkozáshoz, plusz a nagymama. Szerintük a családias hangulat lehet a sikerük titka is.

Itt is bejött a női „vonal”.

Két dolog

Szűts Ildikó szerint egy nagyobb cégen belül fontos, hogy mindkét nem képviselje magát, és több korosztály is jelen legyen. Ugyanakkor a kutatások szerint a női vezetők „értéke” két tekintetben különösen nagy, ezt a női vezetők alatt működő cégek (profit-) eredményei is mutatják.

A hölgyek etikai gondolkodása, magatartása sokkal „fejlettebb” az erősebbik neménél. Másfelől, a kockázatviselés terén sokkal körültekintőbbek, mint a férfiak – mutatott rá a szakértő.

Ugyanez a Credit Suisse által készített elemezésből is kiderül: a számok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban minél több nő volt a vezetőségben, annál sikeresebben teljesített az adott cég részvénye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 19:20, hétfő | Helyi

Sulyok Tamást választotta államfőnek az Országgyűlés

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

2024. Február 26. 16:16, hétfő | Helyi

Bikahegyi földutakat újítottak fel

Számos szemrehányás éri a városvezetést, hogy mindig csak a központ felújítása van reflektorfényben.

2024. Február 26. 16:00, hétfő | Helyi

Második hely a Megyei Sakk Diákolimpián

Megyei Sakk Diákolimpián vettek részt a Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói.

2024. Február 26. 12:00, hétfő | Helyi

Fiatal harcművészek

Muay Thai ősi harcművészete hatalmas erejéről, maximális hatékonyságáról és nyers egyszerűségéről ismert. Ma a világ egyik legismertebb és leggyakorlottabb harcművészete.