Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 03. 15:00, szombat | Életmód
Forrás: penzcentrum.hu

Ennyibe kerül leszokni a dohányzásról

Ennyibe kerül leszokni a dohányzásról

Statisztikai adatok szerint évente a dohányosok 70 százaléka szeretné letenni a cigarettát, de ténylegesen csak 2-3 százalékuknak sikerül hosszabb időre lemondania róla.

Statisztikai adatok szerint évente a dohányosok 70 százaléka szeretné letenni a cigarettát, de ténylegesen csak 2-3 százalékuknak sikerül hosszabb időre lemondania róla. Rengeteg leszoktató módszer van. Drágák, de még mindig jobban járunk, mintha napi ezer forintot elszórnánk cigire.

Az újév sokaknál fogadalmakkal indul: kevesebbet költök, rendszeresen mozogni fogok, vagy épp leszokom a dohányzásról. Most kell megfogni a dolgot, hiszen aki cigizik, jó eséllyel úgyis túladagolta magát nikotinnal a szilveszteri buliban. Ahhoz, hogy ne pénzügyi akadálya legyen a leszokásnak, nézzük meg, mennyibe kerül feladni a cigit.

Ha egészségpénztári tagok vagyunk, az hasznos lehet a dohányzásról való leszokásban is, hiszen kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásként támogatást nyújthat a szenvedélybetegségről való leszoktatáshoz. Így egyes leszoktató kezeléseket egészségpénztári keretünk terhére vehetünk igénybe, például az akupunktúrás kezelést.

Vannak a gyógyszeres módszerek

A gyógyszerrel való leszokás során olyan szereket juttatunk a szervezetünkbe, melyek a nikotinhoz hasonló hatást fejtenek ki. Ezeknek mellékhatásaik lehetnek, és sokat csak orvosi rendelvényre, orvosi felügyelet, ellenőrzés mellett lehet fogyasztani. Ez körülbelül három hónapos kezelést jelent. A költségek attól függnek, mit ír fel az orvos, de például a Champix 56 darabos tablettacsomag 22 ezer forint körüli áron beszerezhető.

Ezek mellett nikotinhelyettesítő kezelés az is, ha nikotinos rágót, vagy tapaszt vásárolunk. A NiQuitin mentolos lapka (a nyelvre kell helyezni, ott elolvad) például 1937 forint, maximum 15-öt lehet bevenni egy nap és legfeljebb 9 hónapig lehet szedni. Egy csomagban 15 darab van, így költséghatékonysági szempontból jobb, ha mielőbb leszokunk.

A rágóból napi 5-6 darab elengedő, így egy 24 darabos Nicotinell termék, ami 1300 forint körül kapható, már 4 nap alatt elfogyhat, így egy több hónapos "kúrával" így sem ússzuk meg olcsón. Választhatjuk a tapaszos megoldást, ott napi egyet kell használni (attól függően, milyen erős dohányosok vagyunk, olyan hatóanyagtartalmú tapaszt kell választani). A Nicorette 7 darabos 15 mg-os tapasza (ez a kevésbe erős hatóanyagú) 3600 forint körüli áron kapható, azaz egy három hónapos leszokási periódussal számolva akár 43 ezer forintot is elkölthetünk.

Vagy választhatunk gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményt is, amiben nincsen nikotin. Például csillapítja a dohányzás utáni vágyat és az éhségérzetet (sokan attól tartanak, meghíznak, ha leteszik a cigit) a Nicobrevin tabletta. 48 darabos kiszerelése 10 ezer forint körül mozog, bár egyelőre hiánycikk, nehezen beszerezhető Magyarországon.

No meg vannak az alternatív módszerek

Könnyebb úgy leszokni, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor rendszeresen sokat dohányzunk. Így külön előny, hogy nem járunk például olyan szórakozóhelyekre, ahol egyébként is sok pénzt elköltenénk alkoholra.

A legolcsóbban akkor jövünk ki, ha elvégezzük például ezt a 21 napos ingyenes mentális leszoktató tréninget. Légzőgyakorlatokkal, lelki és egészségügyi motivációval. Ehhez csak C-vitamira van szükség, meg egy füzetre, amibe a pozitív, megerősítő gondolatokat írjuk.

Elektromágneses rezgéseken alapuló terápia is van, amivel 30 perc alatt kikezelik elméletileg az embert, ezekre a rezgésekre támaszkodva, azok átalakításával. Aki hisz ebben, annak körülbelül 15 ezer forintjába fog kerülni a leszokás (akciós ajánlatként 5000 forintért is hirdetnek ilyet).

Olyan biorezonanciás kezelés is van, ahol egy cigicsikket felhasználva gyógyítanak, ez 7-9 ezer forint. Pántok kerülnek a fejre, csuklókra és bokákra, és a gép a nikotint méreganyagnak tekintve szinte mérgezést idéz elő az utolsó elszívott szál segítségével.

Akupunktúrás kezelést is igénybe vehetünk a leszokáshoz, bár itt sok ajánlatban kiemelik, hogy valójában saját magunknak kell leszokni. A kezelések a méregtelenítésben, a tisztulásban segítenek, és helyreállítják a vegetatív idegrendszer egyensúlyát. Az egyik hirdető azt mondja, 10 kezelésre van szükség a gyógyuláshoz, ez 35 ezer forintba kerül. Egy másik helyen a kúra 30 ezer forint. Az egészségpénztár életmódjavító egészségpénztári szolgáltatásaként egyébként természetgyógyászati szolgáltatást is igénybe lehet venni, beleértve például a fülakupresszúrás addiktológiai eljárásokat.

Homeopátiával is próbálkozhatunk, különböző szerek enyhíthetik a sóvárgást a cigi után. Ezek általában nem a leszokásban segítenek, csupán enyhítik az ingerültséget, az elvonási tüneteket. Egy doboz ára például a Tabacumból 595 forint (ebben dohány található hígításban). Vagy például a nyugtató hatású Sedatif PC 995 forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.