Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Február 22. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ennünk kell a vizet, nem innunk

Ennünk kell a vizet, nem innunk

Lehet, hogy teljesen feleslegesen önti magába sok ember a vizet, mert a csapokat el kéne zárnunk és ennünk kéne a vizet, nem innunk.

Bizonyára hallotta már, hogy naponta két liter (vagy nyolc nagy pohár) vizet meg kell innunk.

Az egyértelmű, hogy testünknek vízre van szüksége a normális működéshez: testünktől és életvitelünktől függően a vízigény napi másfél és három liter között mozog. Fontos, hogy a víz legkifinomultabb szöveteinket (a szánk, szemünk és orrunk környékén lévőket), ízületeinket hidratáltan tartsa, szabályozza testhőmérsékletünket és emésztésünket, kimossa testünkből a méreganyagokat és a megfelelő helyre szállítsa a tápanyagokat is. A szépségszakértők mindehhez hozzáteszik: a sok víz a feszes, szép bőr titka.

Születéskor testünk 75-80 százaléka víz, de szervezetünk folyamatos száradásával jutunk el oda, hogy 50 éves korunk környékére már csak körülbelül a fele. A kutató szerint azonban az "igyunk még több vizet" üzenetet túl gyakran hangoztatják.

Egy átlagos napon vízbevitelünk mintegy negyede érkezik az ételekből. Szinte minden ételben van valamennyi víz (egy szelet kenyér akár 33 százalékát is adhatja a víz), de a legtöbb vizet a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák: az uborkában, salátában, cukkiniben és retekben akár 95 százalék is lehet a víz aránya.

Murad szerint több ilyen, magas víztartalmú ételt kellene ennünk és kevesebbet innunk. Szerinte ugyanis az az egészséges hidratáció, amikor megtartjuk és hasznosítjuk a vizet a testünkben, nem pedig amikor egyszerűen keresztülfolyik rajtunk. Ezzel ugyanis könnyen kimoshatjuk szervezetünkből a vitaminokat, ásványi sókat és tápanyagokat is.

Ha nyolc nagy pohár vizet megiszunk, akár nyolcszor is elmehetünk utána a vécére anélkül, hogy a víz elérné sejtjeinket - magyarázza. Ha szemeink, bokáink vagy gyomrunk fel van puffadva, az egyértelmű jele annak, hogy testünk vízkezelése nem hatékony - ilyenkor ugyanis a víz sejtjeink között lebeg, lassúbbnak, kövérebbnek érezzük magunkat.

Szerinte teljesen más az eset az élelmiszerekben található vízzel, ezt ugyanis számos más molekula veszi körbe, ennek révén a víz könnyebben képes bejutni sejtjeinkbe és így hatását is kifejtheti. A lassú felszívódás számos előnnyel jár együtt. Ennek köszönhető, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található víz kétszer hatékonyabban hidratálja a szervezetet, mint a folyadékként bevitt víz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.