Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Július 29. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Engedd játszani a gyereket!

Engedd játszani a gyereket!

A számítógépes és konzolos játékok az ördögtől valók, nem mozog és elhízik a gyerek, agresszív, na és persze antiszociális lesz tőlük a gyerek. A fentiek mind igazak akkor, ha egyébként nem neveled.

Ha csak korlátok között, de engeded játszani, kihozhatod az előnyöket is.

Leköti

Első szempont, amiért jó, ha játszik a gyerek, mert leköti a figyelmét. Nem arra gondolunk, hogy "legalább nem kocsmázik", hanem hogy szokja azt a helyzetet, amikor valami miatt egy helyben ül, viszonylag hosszú ideig, egy dologra fókuszál. Ami - valljuk be - a munkahelyen is így van. Sokaknak tanulni kell ezt a fajta "fegyelmezettséget". Egy online játék (amit nem lehet megállítani, amíg kiszalad a gyerek egy szendvicsért) kifejezetten jó erre a célra.

Tanul

Nem, nem tanul meg fegyvert szét- és összeszerelni, de még vezetni sem. Viszont beszélget a játékos társaival, akik esetleg idegennyelvet beszélnek. Például angolt. Sajnos persze nem a Shakespeare-féle irodalmi angolt fogja megtanulni, de egy, a mindennapi élet során használható bátorságra tesz szert, ami szükséges ahhoz, hogy idegen nyelven megszólaljon. Ráadásul a játékok is többnyire angol nyelvűek, így egy csomó szót és kifejezést megtanulhat a gyerek.

Barátokat szerez

A gyerekek manapság iskolában már nem üveggyöngyöket cserélgetnek - ahogy mi sem csináltuk 20 évvel ezelőtt. Viszont mindennapos téma az aktuális film, na és persze frissen megjelent játék.

Kipróbálhat új hobbikat

Sokkal olcsóbb egy-egy bringás/gördeszkás/motoros játékot megvenni, mint a felszereléseket a való élethez. Aztán amelyik bejön és igazán megtetszik neki, azt majd csinálni is szeretné - de legalább már lesz némi fogalma az adott sportról. Nem utolsó sorban kevés orvos találkozik játék során kificamodott ujjal, míg sajnos napi szinten vannak a hírekben a motoros balesetek. (Persze tudjuk, hogy játékban nem ugyanolyan, de gondoljunk arra, hogy a motorversenyzők is "edzik" magukat szimulátorokkal.)

Motiváció

A játékidőt könnyen használhatod motivációs eszközként. Következetesnek kell lenned, a saját szabályaidat soha ne szegd meg, különben semmit nem ér a dolog.

Egy példán keresztül: a gyerek játszhat egy órát naponta. Ötöst hoz haza, plusz fél óra, tehát 1,5 órát kap. Négyesért nem jár semmi, hármasért fél óra levonás (tehát fél órát kap), kettesért vagy rossz beírásért megvonás aznapra. Szigorításként esetben egész hétre, hétvégére is kiterjesztheted. Viszont mindenképpen nézd az órát, és légy szigorú, ha a gyerek semmi pozitívat nem tett aznap, ne engedj több játékidőt!

Az árnyoldalak

A dolognak azért persze vannak árnyoldalai is, amire mindenképpen figyelned kell, mint gyakorló szülőnek:

  • Első a tanulás: játszani csak a házi feladat megfelelő szintű elkészülése után lehet. Ezt ellenőrizd.
  • Semmi horror/erőszak: a gyerekedet tőled senki nem ismeri jobban. Ha tudod, hogy irtózik a vértől (sajnos ez többnyire van) akkor nézd meg a dobozon az ajánlott kort, mielőtt megveszed a játékot. Az ajánlást többnyire - akárcsak a TV-műsorok esetében - senki nem veszi komolyan.
  • Ne vegyél meg mindent! Ahogy írtuk, a játékidőt jutalmazásként add a gyereknek, ugyanígy a játék hozzávalókat is. Születésnapra, névnapra, karácsonyra remek ajándékötleteket is adhatsz pl. a nagyszülőknek, viszont semmiképpen ne legyen, hogy a gyerek kérésére összevásárolod az összes játékot, amit kér.
  • Egy óra. Egyébként irány a szabadba! Valljuk be, 20-30 évvel ezelőtt sem volt minden gyerek focista, bringás. Most sincs ez másként, vannak, akiket nem érdekel. Ettől függetlenül minden gyereknek le kell tudnia kötnie magát valamivel. Ha önállóan nem megy, szervezz neki Te programot. Azért ha lehet, az ne pl. almaszedés legyen, hanem valami olyan, ami során játszhat, utazhat, kirándulhat.
  • Alternatívákat se hagyj: ha már nem játszhat a PlayStationnel, előveszi a telefont. Semmiképpen ne engedd! A megadott napi "játékidő" az összes kütyüre vonatkozzon, ha úgy gondolod, akár a TV-t is ide sorolhatod.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.